Різдво за ґратами в Росії зустрінуть близько 100 українських політв’язнів (відео)

15:29, 06.01.2020

Росія незаконно утримує ще близько 100 українських політв’язнів, Міністерство закордонних справ України закликає міжнародне співтовариство продовжувати тиск на Кремль для їх звільненння.

 

Про це йдеться у відео, опублікованому на Facebook-сторінці МЗС України.

 

 "Близько 100 громадян України, які незаконно ув’язнені в Росії, "відзначають" різдвяні свята у в'язниці. Знову. ️деякі українські політв'язні були звільнені та повернуті додому до своїх родин та друзів, але вони не могли бачити коханих роками та "святкували" багато свят у в'язницях.

 

Враховуючи це, наша новорічна резолюція – зробити все можливе, щоб повернути наших людей додому, і ми дійсно потребуємо вашої підтримки!  Тому ми закликаємо міжнародне співтовариство зберігати тиск на Кремль до звільнення всіх українських "політичних в’язнів" у Росії та на тимчасово окупованих територіях (України). У прогресивних та вільних суспільствах немає місця політичним репресіям. Разом ми це зробимо!".

 

МЗС оприлюднило відео з тими українцями, які проводили Різдво за ґратами в Росії, але вже звільнені шляхом обміну.

 

Як повідомляла УМ, 7 вересня 2019 року в рамках обміну з Росією в Україну повернулися 35 утримуваних українців, у Росію передали 35 російських і українських громадян, яких в Україні судили за різні кримінальні злочини.

 

29 грудня 2019 року в рамках обміну з угрупованнями "ДНР" і "ЛНР", яких підтримує Росія, з ОРДЛО на підконтрольну Україні територію повернулися 76 людей. Київ видав окупантами Донбасу 124 осіб.