З Днем народження, гривня!

14:30, 02.09.2020
З Днем народження, гривня!

Із впровадженням гривні у 1996 р. ми отримали не лише нові гроші, але й набір героїв нашої історії.

2 вересня 1996 р. до обігу, на зміну гіперінфльованим купонам, прийшли гривня. Вона спричинила революцію в історико-культурному житті України! Ми втратили сіро-буденні і не зрозумілі замінники грошей і отримали державницькі банкноти!
 
Чого лишень варта назва! Гривня - похідне від слова гривна, що означало у часи України-Русі вагу. Гривна срібла - понад 160 грам (у подальшому до 200 з +).
 
Саме слово гривна походить від слово "грива"/"шия" і позначало срібний дріт, що носили на шиї і який мав свою відповідну вагу.
 
Нумізмати розрізняють кілька видів гривень в історії середньовічної України відповідно до ваги, часу побутування та місця перших знахідок: київська, чернігівська, новгородська, галицько-волинська, литовська, татарська, булгарська.
 
У часи Визвольних змагань за доби Української Народної Республіки та Української Держави Гетьмана Скоропадського гривня була нашою національною валютою.
 
 
Із впровадженням гривні у 1996 р. ми отримали не лише нові гроші, але й набір героїв нашої історії, що були розміщені на найпоширеніших зображеннях.
 
Особливої уваги слід надати постаті Гетьмана Івана Мазепи. У 90-х роках ще діяла залишкова пропаганда про нього, як про антигероя. Із розміщенням його на 10 грн,, він став близьким українському обивателю.
 
Слід відзначити, що за часів Кучми зображення гривні кардинально змінилось. У 2004 р. на номіналі 1 грн зникли руїни Херсонесу/Корсуня. Їх замінило зображення княжого Києва. Ідіоти промовляли, що руїни на грошах спричинять до руйнації держави. Ідіотам звітую: Крим у 2014 р. окупували, а РФ випустила банкноту в 200 рублів з тими самими руїнами...
 
Разом із тим з'явився новий портрет Володимира Святого: довге не мите волосся та борідка. Подейкують - вплив "бородатої партії" на чолі з Табачником. Але й зрозуміло інше - виступали проти православні МП. Справді, як це святий, що має дорослий вік без бороди. Водночас маємо сотні монет Володимира Святого 4-х типів та кількох сотень штемпелів і жодного з бородою!
 
У 2000-х гривню ще кількаразово ґвалтували. Випускали монети до "ювілеїв". Тричі вони стосувались ІІ Світової війни, яка на монетах визначалась 1941-1945 рр. Без жодних натяків про окупацію німецько-радянськими військами Польщі у 1939 р, коли насправді розпочалась війна для мешканців західної України.
 
Образ Володимира на сучасних банкнотах та металевих гривнях не відповідає образу з срібників Володимира. Це інша реальність і космос.
 
Нам слід звернутися до НБУ, щоби на монетах і грошах зображали хоча б копію того, що на своїх срібниках зображав Володимир: людина у імператорському одязі з діадемою, спокійне обличчя, а з верхньої губи спускаються довгі вуса
 
Дорогі друзі, з Гривнею!!!