Так класти болт на Конституцію не наважувався навіть Кучма

21:45, 04.09.2019
Так класти болт на Конституцію не наважувався навіть Кучма

Андрій Богдан, який звинувачував Віталія Кличка в існуванні корупційних схем у Києві

"Товаріщ Сталін, ви большой учоний..."
 
Отже, Кабмін Зеленського проголосував за звільнення Кличка з посади голови Київської міської держадміністрації. 
 
Типу, мають право призначити свого голову КМДА (імовірно, Ткаченка від Коломойського) при "британській королеві Кличкові". Принаймні так вважають "у Богдана".
 
Що варто сказати з цього приводу? Що аж так класти болт на Конституцію не наважувався навіть Кучма, лише - Янукович у 2010 році, коли так само захоплював владу всупереч нормам Конституції.
 
Авжеж, ще з кінця 90-х років існують різні думки про те, чи має обраний киянами міський голова бути одночасно головою виконавчого органу (КМДА).
 
Але Конституційний Суд України ще у 2003 році - при Кучмі - своїм рішенням дав роз'яснення, що Київський міський голова, обраний громадою, має бути призначений і головою Київської міської державної адміністрації, фактично - "ex officio", за Конституцією.
 
Так КС тоді обламав прагнення Медведчука підім'яти під себе владу в столиці.
 
Бо мати претензії на владу в столиці і виграти вибори мера Києва - це дві великі різниці.
 
За те саме відокремлення посад ще при Ющенку переживав Черновецький. Щоб себе убезпечити, він вішав табличку на фасаді, що КМДА - це і є виконавчий орган Київради.
 
І Янукович не одразу наважився розмежувати ці повноваження своїм рішенням. Спершу він підвісив Космоса на гачок компромату, змусив чи то уйті в астрал, чи то втекти за кордон, фактично - відмовитися від посади обраного мера.
 
Але коли в листопаді 2010 року Янукович видав указ про призначення головою КМДА "гауляйтера" Попова - демократи так само говорили про порушення Конституції, порушення рішення КС і незаконне захоплення влади в столиці.
 
Як діяв "гауляйтер" під час Майдану - ми знаємо. Для цього він, власне, і був призначений.
 
І ось тепер ми заново переживаємо 2010 рік. Зокрема й у наступі на місцеве самоврядування в Києві.
 
Рішення щодо заміни Кличка може бути ще одним запобіжником команди Зеленського від нового Майдану в Києві - так само, як і призначення Авакова "проти путчу".
 
Коток Зеленського-95-го кварталу-Богдана-Коломойського чавить Конституцію, порушує існуючі норми і правила, вносить до Конституції свої зміни, бо це, бачте, передбачено програмою Зе.
 
Це називається узурпація влади.
 
Нацгвардія, НАБУ, ДБР, КМДА... А чи не уху їли ви, чуваки, хай навіть із деякими симпатичними призначенцями й ініціативами в уряді (але це ще не точно)?
 
Узурпації влади слід дати відсіч.