У Туреччині палять долари, як у Криму паспорти України

17:14, 16.08.2018
У Туреччині палять долари, як у Криму паспорти України

Турецька ліра потроху прийшла до тями. Зараз курс 6.35 лір за долар. Міністр фінансів і зять президента Берат Албайрак заявляє, що долар відтепер втратив довіру турецького народу. Президент Ердоган закликає користуватися турецькими смартфонами і бойкотувати iРhone. Міністр містобудування Туреччини заявив, що в будівельних проектах уряду більше не будуть користуватися американськими матеріалами.

"Хюрріет" публікує фото турецького "народу", який спалює долари і ждунів у чергах до обмінників, що здають доларові запаси.

Схоже на "кримчан, що спалюють українські паспорти". Телепропаганда для віруючих у з'їдених снігурів. Несправедливо, якщо через картинки, які малює влада, будуть так думати про турків.

Дуже багато людей все розуміють. І таких - майже половина країни, а після катастрофи з лірою, можливо, навіть більше половини. І всі здавальники-стахановці доларів працюють на об'єктиви камер - раптом султан помітить, або візир, або п'ятий помічник наглядача від візира на районі.

Адже статистика показує, що валютні заощадження або ростуть, або депозити переводять в готівку, побоюючись мораторію на зняття валюти. Масового переведення валютних вкладів у ліру немає. Зять-міністр Албайрак і підконтрольний йому Центробанк обіцяє не заморожувати вклади.

Швидше за все за допомогою Європи доведуть долар до 6 лір і святкуватиму загальнонаціональну перемогу над ненависним доларом.

І все будуть робити вигляд, що султан, нехай з втратами, але переміг.

Навіть малоймовірний курс 5 лір за долар означав би, що за півроку турки збідніли на 30% (приблизно як українці в 2009, коли курс скакнув з 5 до 8 гривень за долар). Тільки тому що, хтось 10 років юзав надлишкову світову ліквідність. Кредитував поганокредитоване. І вклався у скупку половини країни, щоб потім відбити покупку роздяганням всієї.

оригінал