У Харкові знеструмлена установка «Джерело нейтронів», ЗАЕС працює на одній лінії живлення

13:28, 04.04.2024
У Харкові знеструмлена установка «Джерело нейтронів», ЗАЕС працює на одній лінії живлення

Ядерна установка «Джерело нейтронів».

Вранці 4 квітня ядерна установка «Джерело нейтронів» знеструмлена через обстріли російськими військами Харкова; наразі живлення відбувається від дизель-генераторів.

 

Як інформує УМ, про це 4 квітня повідомила пресслужба Державної інспекції ядерного регулювання (ДІЯРУ) на сайті відомства.

 

«За інформацією, отриманою від експлуатуючої організації Національний науковий центр «Харківський фізико - технічний інститут», ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів» (ЯПУ «Джерело нейтронів») сьогодні о 08:30 ранку втратила зовнішнє електропостачання під час обстрілу м. Харків військами рф», - йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що система аварійного енергозабезпечення спрацювала в штатному режимі, включені в роботу аварійні дизель-генератори.

 

Радіаційна ситуація на майданчику в межах норми, зауважили в ДІЯРУ.

 

Зауважимо, що «Джерело нейтронів» призначене для проведення наукових та прикладних досліджень у галузі ядерної фізики, радіаційного матеріалознавства, біології, хімії, а також для виробництва медичних радіоізотопів.

 

У цей же день через обстріли Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) знову залишилася на одній лінії живлення.

 

Про це 4 квітня повідомляє пресслужба НАЕК "Енергоатом" у Телеграм.

 

 

"Запорізька АЕС на межі чергового блекауту. Сьогодні, 04 квітня 2024 року, о 10:06 внаслідок російських обстрілів, відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-330кВ "Запорізька ТЕС — Феросплавна", через яку тимчасово окупована Запорізька АЕС отримувала живлення від української енергосистеми задля забезпечення власних потреб", - йдеться у повідомленні.

 

Наразі найбільша у Європі атомна електростанція зʼєднана з українською енергосистемою лише лінією електропередачі ПЛ-750кВ "Дніпровська", роботу якої нещодавно було відновлено силами українських енергетиків.

 

"Це вчергове загрожує настанням аварійної ситуації на тимчасово окупованій ЗАЕС, адже в разі відключення цієї - останньої - лінії звʼязку з вітчизняною енергомережею станція опиниться на межі чергового блекауту, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції", - додали у пресслужбі.

 

Нагадаємо: раніше, енергетики підʼєднали ЗАЕС до другої лінії живлення після ремонту через пошкодження російськими окупантами – вона залишалася на одній лінії електроживлення з 20 лютого.

 

Як повідомляла УМ, Харків вночі атакували «Шахеди», є руйнування, загиблі й постраждалі.