Україна наполягатиме на повній забороні імпорту зерна з росії до ЄС – Стефанішина

10:26, 28.03.2024
Україна наполягатиме на повній забороні імпорту зерна з росії до ЄС – Стефанішина

Віце-прем’єрка Ольга Стефанішина. (facebook.com/UA.EU.NATO)

Офіційний Київ «просуватиме» в Євросоюзі рішення щодо повної заборони імпорту російського зерна до країн-членів.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила віце-прем’єрка Ольга Стефанішина в інтерв'ю "Європейській правді".

 

«Запровадження додаткових тарифів не виключає того, що згодом може бути ухвалене рішення й про заборону. І Україна буде й надалі його просувати», - акцентувала урядовиця.

 

На її думку, рішення про повну заборону імпорту російського зерна потребує більш тривалої дискусії у Європейському союзі.

 

Пані Стефанішина прогнозує, що його можуть ухвалити восени – якщо згоду дасть Угорщина, що буде головувати у Раді ЄС.

 

Віце-прем’єрка пояснює, що з офіційним Будапештом вже є домовленості в рамках механізму ліцензування українського агропромислового імпорту, а в рамках діалогу з підготовки зустрічі президента Зеленського і прем'єр-міністра Орбана вже реалізовують низку домовленостей, у тому числі про відкриття нових пунктів пропуску.

 

Також успішно йде діалог щодо інших інфраструктурних проєктів.

 

"Саме тому, хай не в усіх, але конкретно в цьому питанні є підстави очікувати, що угорська сторона зіграє позитивну роль і допоможе вирішити цю проблему", – сказала Стефанішина.

 

Також у Кабміні розраховують, що 29 березня посли країн Європейського Союзу остаточно затвердять продовження дії автономних торгових преференцій для України.

 

Нагадаємо, Єврокомісія 22 березня оголосила пропозицію про підвищення тарифів на імпорт до ЄС зернових і олійних культур та продуктів їх переробки з росії та Білорусі.

 

Як повідомляла «УМ», Україна тривалий час закликає ЄС повністю заборонити російський агроімпорт. Під час саміту лідерів ЄС 21 березня президент України Володимир Зеленський назвав "нечесним", що у Європу везуть російську продовольчу продукцію у той час, як українське зерно викидають на асфальт чи залізничну колію.

 

Як повідомляла "УМ", Європа створює обмеження для українських виробників курятини, яєць та цукру