Ситуація на окупованій росіянами ЗАЕС загрожує дуже поганими наслідками – Котін

10:27, 05.03.2024
Ситуація на окупованій росіянами ЗАЕС загрожує дуже поганими наслідками – Котін

Ситуація на ЗАЕС загрожує негативними наслідками, рівень небезпеки зростає щодня. (Фото: Телеграм Енергоатом)

Дуже поганими наслідками загрожує ситуація на захопленій окупантами ЗАЕС.

 

Як інформує УМ, на цьому наголосив керівник "Енергоатома" Петро Котін під час спілкування з журналістами, повідомили 5 березня у відомстві в Телеграм.

 

За його словами, через перебування окупантів на ЗАЕС щодня зростає рівень небезпеки.

 

"За уявною десятибальною шкалою небезпеки я б оцінив загрозу на ЗАЕС на рівні 7-8. Однак ситуація залишається невизначеною, адже на станції постійно трапляється багато, здавалося б, незначних подій, кожна з яких окремо може і не призвести до аварії, але їх накопичення загрожує негативними наслідками.

 

Через кумулятивний ефект від деградації відокремлених елементів може відмовити вся система загалом, з дуже важкими наслідками. Так вже траплялося на ЧАЕС і АЕС Фукусіма", – пояснив керівник "Енергоатома".

 

Він додав, що дії російських окупантів вже спричинили значну деградацію обладнання на Запорізькій АЕС. Основні наявні ризики - це непроведення рашистами необхідних ремонтів, майже повна відсутність кваліфікованого персоналу для цього і для нормальної експлуатації АЕС; станції бракує зовнішнього електропостачання; відсутня охолоджувальна вода через руйнування Каховського водосховища; спливає дозволений виробником термін перебування ядерного палива в реакторах.

 

За словами Котіна, головні розрахункові показники критеріїв безпеки - вищі за норму.

 

 

"На станції постійно перебувають зондер-команди російських військових і важка техніка та зброя. Периметр станції - замінований, детонація боєприпасів та вибухівки, які рашисти зберігають на станції, загрожує катастрофою. Єдиний шлях запобігти катастрофі - демілітаризація та деокупація ЗАЕС, відновлення там повного контролю України задля забезпечення ядерної та радіаційної безпеки", - наголошують в "Енергоатомі".

 

Як повідомляла УМ, на Запорізькій АЕС відбулося знеструмлення на шостому енергоблоці.