Білий дім проти: сенат США голосуватиме за допомогу Ізраїлю окремо від України

09:53, 04.02.2024
Білий дім проти: сенат США голосуватиме за допомогу Ізраїлю окремо від України

За словами Джонсона, наступного тижня Палата проголосує за окремий законопроект про допомогу Ізраїлю.

Майк Джонсон, спікер Палати представників заявив, що наступного тижня Палата проголосує за окремий законопроєкт про надання допомоги Ізраїлю.

 

Як інформує УМ, про це повідомило NBC.

 

Майк Джонсон розкритикував додатковий законопроєкт про національну безпеку від Сенату США, який передбачає поєднання допомоги Ізраїлю з фінансуванням для України та угоду щодо безпеки кордонів.

 

За його словами, Сенат розуміє, що «не включивши Палату представників у свої переговори, вони втратили можливості швидкого розгляду будь-якого законопроєкту».

 

До того ж спікер Палати представників критикував Сенат за те, що він назвав «нездатністю своєчасно ухвалити відповідне законодавство», і заявив, що Палаті треба діяти на тлі «небезпечних обставин, з якими зараз стикається Ізраїль».

 

Новий законопроєкт про допомогу Ізраїлю передбачає виділення йому $17,6 мільярда, а ще фінасування американських сил у регіоні. Попередній так званий спільний законопроєкт передбачав $14,3 мільярда для Ізраїлю.

 

У Білому домі відреагували на таку заяву Майка Джонсона, заявивши, що «республіканці в Палаті представників пропонують свій останній цинічний політичний маневр».

 

Адміністрація президента США Джо Байдена виступає проти «цієї витівки», яка не сприятиме безпеці кордону й не допоможе Україні захищатися від вторгнення росії. У Білому домі вважають, що республіканці Палати представників повинні працювати двопартійно, як роблять адміністрація та Сенат стосовно питань нацбезпеки.

 

20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав запит у Конгрес на додаткове фінансування на приблизно $106 мільярдів. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 мільярда, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 мільярда), а також надання коштів на безпеку південного кордону США. Однак розгляд документа заблокували представники Республіканської партії, які наполягають на посиленні заходів контролю над міграцією на кордоні США з Мексикою. Байден назвав політичним шантажем відмову республіканців підтримати законопроєкт, зазначивши, що «ставки надто високі».

 

Наразі допомога Україні від Сполучених Штатів призупинена. Так триватиме допоки Конгрес США не ухвалить нового фінансування.

 

Як повідомляла УМ, Допомога США Україні під загрозою: на заваді Трамп, кордон і республіканці.