Або воюй, або щомісяця плати: «відкупний» законопроект від нардепів

12:54, 28.01.2024
Або воюй, або щомісяця плати: «відкупний» законопроект від нардепів

нардепи хочуть ввести щомісячний платіж за бронювання.

Можливість запровадження щомісячного платежу за бронювання від мобілізації. розглядає Верховна Рада України. Цей платіж буде альтернативою для чоловіків призовного віку, які не хочуть, або бояться йти на війну.

 

Цей платіж має гарантувати відстрочку від мобілізації для різних категорій працівників.

 

Як інформує УМ, про це повідомив сайт Стіна.

 

Дмитро Наталуха, який є одним із співавторів законопроекту, розповів, що пропонується надати можливість бронювання працівників усім підприємствам, а не лише тим, які входять до списку Кабміну як критично важливі. Основною умовою є робота компанії у легальному режимі та внесення податків до бюджету.

 

Наразі розглядається варіант додавання фіксованої ставки у розмірі 20 тисяч гривень за кожного заброньованого співробітника до військового збору, який становить до 1,5%. Можливість бронювання відкриватиметься для до 50% військовозобов’язаних працівників.

 

За словами нардепа, залежно від різних сценаріїв, фіксована ставка за бронювання може призвести до надходження від 18 млрд. до 155 млрд. гривень щорічно.

 

Згідно з інформацією з законопроекту, наразі в Україні заброньовано 538 тисяч чоловіків, включаючи державних службовців та працівників військових адміністрацій.

 

Як повідомляла УМ, законопроєкт про мобілізацію підтримує президент Володимир Зеленський, який вважає його питанням справедливості.