Без обмежень: рф збільшила застосування хімзброї й використовує новий вид гранат

13:29, 25.01.2024
Без обмежень: рф збільшила застосування хімзброї й використовує новий вид гранат

У Центрі припускають, що нині росія намагається вивчати реакцію світової спільноти.

Представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки капітан Андрій Рудик заявив, що в грудні 2023 року зафіксовано 81 випадок використання російських гранат з отруйними речовинами.

 

Як інформує УМ, про це він розповів на брифінгу «Граната РГ-Во — беззаперечний доказ застосування зс рф хімічної зброї проти України», який відбувся в Military Media Center.

 

«Також у грудні вперше зафіксовано застосування гранати РГ-Во. Ця граната містить хлорацетофенон — речовина задушливої дії, заборонена Женевським протоколом про застосування на війні задушливих, отруйних або інших подібних газів», — зазначив він.

 

У Центрі досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки припускають, що в разі потрапляння в приміщення або бліндаж достатньо 5 хвилин, аби вбити там людей.

 

Досліджений представниками Центру зразок виготовлений у 2023 році на заводі, який працює ще з часів радянського союзу.

 

«Таким чином, в 2017 році росія збрехала про виконання взятих на себе зобов’язань відповідно до Конвенції про заборону хімічної зброї 1993 року. Згідно з якою мала знищити саму зброї та виробничі потужності, де вона виготовлялася», — наголосив капітан Андрій Рудик.

 

У Центрі припускають, що нині росія намагається вивчати реакцію світової спільноти, аби згодом розширити номенклатуру використання хімічної зброї.

 

Станом на січень 2024 року з початку широкомасштабного російського вторгнення зафіксовано 626 атак з використанням хімічних речовин. До грудня 2023 року окупанти використовували гранати К-51 та РГР подразливої дії.

 

Як повідомляла УМ, армія рф використовує хімічну зброю на лівобережжі Херсонщини.