Меркантильність Сі і «Пу»: китайсько-російська торгівля сягнула захмарної позначки

14:21, 12.01.2024
Меркантильність Сі і «Пу»: китайсько-російська торгівля сягнула захмарної позначки

Товарообіг між Китаєм і росією досяг $240,1 млрд, збільшившись на 26,3% порівняно з роком раніше.

У 2023 році двостороння торгівля Китаю з росією досягла рекордної позначки у 240 мільярдів доларів.

 

Як передає Укрінформ, про це свідчать дані Головного митного управління КНР, опубліковані в п’ятницю.

 

За підсумками дванадцяти місяців минулого року, товарообіг між Китаєм і росією досяг $240,1 млрд, збільшившись на 26,3% порівняно з роком раніше.

 

При цьому китайський експорт до Росії у 2023-му сягнув $111 млрд, стрибнувши на 46,9% порівняно з попереднім роком і на 64,2% порівняно з 2021-м, що передував вторгненню Росії в Україну.

 

Імпорт із росії минулого року зріс на 12,7% порівняно з роком раніше і склав $129,1 млрд.

 

Через розв’язану росією загарбницьку війну проти України більшість західних компаній залишили російський ринок. Цим скористався китайський бізнес і швидко наповнив сусідню країну з хронічним дефіцитом всього товарами китайського виробництва.

 

З іншого боку, втративши європейських покупців, Росія переспрямувала свої нафту й газ у східному напрямку і Китай став їх найбільшим покупцем.

 

Наприкінці грудня російський віцепрем’єр Олександр Новак навіть заявив, що половина російського експорту нафти й нафтопродуктів у 2023 році була поставлена до Китаю.

 

Зауважимо, що Нацагентство з питань запобігання корупції внесло до переліку міжнародних спонсорів війни другу найбільшу державну будівельну компанію КНР China Railway Construction Corporation (CRCC), яка продовжує працювати в Росії, будуючи метро, мости та автомагістралі.

 

Як повідомляла УМ, Путін попередив Сі: воюватиме з Україною не менше 5 років.