Аби не запишався: голову Нацбанку Пишного визнано найкращим головою центробанку Європи та світу

14:24, 03.01.2024
Аби не запишався: голову Нацбанку Пишного визнано найкращим головою центробанку Європи та світу

The Banker назвав голову Нацбанку Андрія Пишного найкращим головою центробанку 2024 року. (Фото: The Banker.)

Главу Нацбанку України Андрія Пишного британський журнал The Banker назвав найкращим головою центробанку в Європі та світі у 2024 році. Серед ключових досягнень НБУ — боротьба з інфляцією, зростання довіри до гривні та ефективна співпраця з Міжнародним валютним фондом.

 

Як інформує УМ, про це сказано на сторінках The Banker.

 

Видання відзначило впровадження системи Power Banking — це створена за ініціативою центробанку обʼєднана мережа з 2 375 відділень банків, які надають клієнтам послуги навіть під час тривалої відсутності електроенергії.

 

Також зросла довіра до гривні — строкові вклади фізичних осіб за 11 місяців 2023 року зросли на 28%. Внутрішній борговий ринок відновився — обсяг кредитування зріс на 98% проти 2022 року, а інфляція знизилася з 26,6 до 5,1% за перші 11 місяців 2023 року.

 

У жовтні 2023 року НБУ відмовився від фіксованого обмінного курсу на користь гнучкого. Завдяки цьому різниця між готівковим і безготівковим курсом знизилася до 3%. Для порівняння: на початку року він становив 10%, у травні минулого року — 25%. У 2023 році НБУ відмовився від монетарного фінансування бюджету, на відміну від 400 мільярдів гривень ($10,8 мільярда) у 2022 році. Тісно співпрацюючи з Міністерством фінансів, він використовував інструменти для успішного пожвавлення внутрішніх запозичень.

 

«Для мене честь отримати цю нагороду. Це міжнародне визнання, що слід сприймати насамперед як чергове підтвердження спроможності України й українського народу», — заявив Андрій Пишний.

 

Нагороду The Banker щороку присуджують очільникам центробанків, яким найкраще вдалося стабілізувати економіку своєї країни та стимулювати її зростання.

 

Андрія Пишного призначили главою НБУ у 2022 році. У середині 2000-х років Пишний працював на вищих менеджерських посадах в Ощадбанку й Укрексімбанку. З 2014 до 2019 року він був керівником Ощадбанку, а з травня 2022 року працював радником Сергія Наумова — голови правління цього банку.

 

Як повідомляла УМ, Готівкова валюта: Нацбанк скасував усі обмеження з 1 грудня.