«Країна супергероїв. Дякую залізничникам!»: НБУ презентував нову монету

11:47, 15.12.2023
«Країна супергероїв. Дякую залізничникам!»: НБУ презентував нову монету

Нова пам’ятна монета Національного банку присвячена українським залізничникам. (Фото: сайт НБУ)

У НБУ представили нову монету, присвячену працівникам залізничного транспорту. Презентація відбулася напередодні, у 32-ту річницю створення Укрзалізниці.

 

Монету назвали "Країна супергероїв. Дякую залізничникам!".

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті НБУ.

 

Нова монета виготовлена із нейзильберу. Її маса – 16,5 г, діаметр – 35 мм. Нагадаємо, що у звичайної 5-гривневої монети маса всього 5,2 г, а діаметр - 22,1 мм, що приблизно в 1,5 рази менше.

 

Авторами дизайну монети виступили художники художньої групи "АртТріум" Олександр Харук, Володимир Таран та Сергій Харук.

 

На аверсі зобразили стилізований тризуб, контури якого окреслено залізничними коліями. На реверсі розмістили потяг із логотипом Укрзалізниці, що мчить через вістря.

 

 

Йдеться про ілюстрацію реальних подій початку вторгнення РФ в Україну, коли залізничники рятували людей на кордоні Херсонської та Запорізької областей.

 

Група монети – рифлена. Вона продовжує серію "Безсмертна моя Україна". Тираж – до 50 тисяч штук.

 

У ході заходу нагородили та вручили перші пам'ятні монети десятьом співробітникам УЗ, які з початку повномасштабного вторгнення Росії героїчно виконували обов'язки та відновлювали пошкоджені залізничні маршрути, ризикуючи життям.

 

Глава Нацбанку Андрій Пишний наголосив, що залізниця зараз перевозить тонни стратегічно важливих вантажів та з'єднує Україну зі світом. Головне - залишається шляхом додому, до міст та селищ, деокупованих ЗСУ.

 

Як повідомляла УМ, «Командування Об'єднаних сил Збройних сил України»: НБУ презентував нову пам'ятну монету номіналом 10 гривень.