Саміт АТЕС у Сан-Францико не згадав про війни в Україні та Ізраїлі

16:19, 18.11.2023
Саміт АТЕС у Сан-Францико не згадав про війни в Україні та Ізраїлі

Члени АТЕС забули про війну України з Росією та Ізраїля з ХАМАСом у своїй цьогорічній заяві

В заключний день саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС), до яких входить Росія, Китай і США, учасники завершили зустріч у Сан-Франциско, представивши спільну заяву.

 

З наданої інформації стає відомо, що в цьому офіційному документі відсутня будь-яка згадка про війну Росії проти України та бойові дії в секторі Гази. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє агентство EFE.

 

Зазначається, що узгоджений усіма учасниками текст спільної заяви відрізнявся від декларації тогорічного саміту в Бангкоку, де більшість членів засудили російську агресію, вимагаючи виведення військ РФ з України та вказуючи на наслідки вторгнення для світової економіки.

 

Цього разу, в останній день саміту, 17 листопада Сполучені Штати опублікували окрему заяву щодо України та Гази, пояснивши, що "деякі лідери" виступили проти внесення цих формулювань до тексту спільної декларації.

 

"Оприлюднений американським головою АТЕС текст дуже схожий на бангкокський і використовує ті самі вирази, щоб стверджувати, що "більшість" учасників цього форуму засуджують агресію проти України", - пише агентство.

 

Наголошується, що війна РФ проти України "спричиняє величезні людські страждання і посилює наявні вразливості в глобальній економіці" - фраза, скопійована з торішньої декларації, яка тоді була опублікована як консенсус АТЕС попри опір, який чинила Росія.

 

Що стосується Близького Сходу, в заяві йдеться, що члени АТЕС обмінялися думками щодо поточної кризи в Газі, а лідери, включаючи президента США Джо Байдена, поділилися своїми відповідними позиціями.

 

"Той факт, що консенсусу не було досягнуто, є невдачею для уряду Байдена, який у своїй заяві визнав, що деякі країни не хотіли включати ці посилання на Україну та Газу на тій підставі, що вони не вірять, що АТЕС є форумом для обговорення геополітичних питань", - підкреслює ЗМІ.

 

Замість того, щоб згадати Україну і Газу, лідери країн-учасників використали свою декларацію для заяв про просування стійкої та інклюзивної політики, спрямованої на боротьбу зі зміною клімату і водночас сприяння "прозорому, інклюзивному" бізнес-середовищу для економік регіону.

 

Крім того, члени АТЕС зобов'язалися сприяти боротьбі з гендерною нерівністю і спільно боротися з транскордонною корупцією та незаконним переміщенням капіталу. Вони також підтримали реформу Світової організації торгівлі (СОТ). 

 

У середу, 15 листопада, президент США Джо Байден і лідер КНР Сі Цзіньпін зустрілися у Каліфорнії на саміті організації АТЕС.

 

Також на форумі прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо та його колега з Японії Кішіда Фуміо обговорили підтримку та подальшу допомогу Україні.

 

Як повідомляла УМ, Швейцарія офіційно приєдналася до основної групи країн, які виступають за створення спеціального трибуналу щодо злочину російської агресії проти України. Сталося це на зустрічі групи країн в Берліні 16 листопада.