У Канаді перевіряють можливий продаж антидронової системи росіянам

11:41, 18.11.2023
У Канаді перевіряють можливий продаж антидронової системи росіянам

Система з комплексу виявлення безпілотників SkyEye від компанії Skycope Technologies. (Фото з відкритих джерел)

Правоохоронці й розвідувальні служби Канади перевірять інформацію про можливий продаж російському технологічному університету ("МИРЭА") системи протидії безпілотникам канадської компанії Skycope Technologies.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив міністр оборони Канади Білл Блер на відкритті Міжнародного безпекового форуму в Галіфаксі.

 

Пан Блер зауважив, що в нього викликають "значне занепокоєння" повідомлення про ймовірний продаж із Канади до росії підсанкційних технологій, хоча ситуація зі Skycope Technologies ще потребує перевірки.

 

"Це питання, яке будуть розслідувати наші правоохоронні органи й служби національної безпеки та розвідки. І якщо порушення санкцій, які ми запровадили справді мало місце, існують юридичні процедури, які можуть бути застосовані", – додав канадський міністр.

 

Він уточнив, що не може коментувати, про які саме процедури може йтись, до проведення розслідування, "але я хочу запевнити вас, що ми ставимося до цього питання дуже серйозно".

 

Зауважимо, що позавчора російський портал "Агентство", пов’язаний із російським розслідувальним медіа "Проект", повідомив про придбання "МИРЭА" радара-детектора для виявлення безпілотників SkyEye канадської компанії Skycope Technologies за 4,5 мільйона рублів (50 тисяч доларів).

 

Російський технологічний університет, згідно з даними сайту про державні закупівлі росії, оголосив тендер на SkyEye 11 травня, а отримав її вже 7 червня. Продукція Skycope Technologies має підпадати під санкції Канади проти росії.

 

У Skycope напередодні заявили, що не продавали свою продукцію російським клієнтам і вважають, що інформація про закупівлю може бути фейком або ж рф викрала їхні технології.

 

Радар-детектор SkyEye може розпізнавати понад 330 моделей дронів на відстані до 35 кілометрів на відкритій місцевості та до 10 кілометрів у місті.

 

Це не перший випадок, коли росія, ймовірно, знаходить шляхи ухилятись від запроваджених на технологічний імпорт санкцій. Минулого року канадська Tallysman Wireless підтвердила, що її продукція була знайдена в дронах "Шахед-136", які росія використовує для атак на інфраструктуру в Україні.

 

Як повідомляла "УМ", Єврокомісія невдовзі впровадить дванадцятий пакет санкцій проти росії, і також планує до кінця року схвалити правові заходи щодо використання Україною прибутків від заблокованих у ЄС російських активів.