Ситуація на полі бою критична й НАТО має більше допомагати Україні – Столтенберг

10:27, 14.11.2023
Ситуація на полі бою критична й НАТО має більше допомагати Україні – Столтенберг

Столтенберг у Брюсселі заявив, що НАТО має більше допомагати Україні, адже ситуація на полі бою дуже важка.

Європейські союзники та НАТО мають більше допомагати Україні, мірою того, як ситуація на полі бою у її боротьбі проти російської агресії залишається важкою.

 

Як інформує УМ, про це вранці 14 листопада  заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у Брюсселі перед участю у діловому сніданку в рамках Ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин (з питань оборони).

 

«Я очікую, що  під час зустрічі ми розглянемо ситуацію в Україні, де тривають інтенсивні бої.

 

Ситуація на полі бою є важкою, і це робить це навіть більш важливим, щоб ми  продовжували та нарощували нашу підтримку для України.

 

Ми  не можемо дозволити президента Путіну перемогти. Україна має зберегтися як суверенна незалежна держава в Європі,  і це  в наших інтересах – підтримати Україну», - наголосив Столтенберг.

 

Відповідаючи на запитання преси щодо того, чи має Україна шукати шляхи для переговорів з Росією, керівник НАТО зауважив, що це питання є виключним питанням для України, справою союзників по Альянсу є підтримувати її у зусиллях із захисту країни.

 

«Це справа України – вирішувати, якими є прийнятні умови для переговорів, та навіть більш важливо – якими є прийнятні умови для будь-якої угоди. Відповідальність союзників по НАТО – допомогти Україні захистити себе. Тому що це також в наших інтересах – продемонструвати, що ми стоїмо за верховенство права, за міжнародне право та допомагаємо Україні відбиватися від агресивної війни», – сказав генеральний секретар НАТО.

 

Він підкреслив, що війни є непередбачуваними за своєю природою, тож ніхто не може сказати, як і коли завершиться ця російська війна проти України.

 

«Що ми можемо сказати – що в міру того, як імовірність неприйнятного переговорного результату зростає, ми маємо збільшувати допомогу, яку ми надаємо Україні. На цей час ми не бачимо жодного бажання з боку президента Путіна вести переговори навколо прийнятного рішення по Україні. Щоб досягти цього, треба переконати президента Путіна, що він не переможе на полі бою», – наголосив Столтенберг.

 

«Єдиний шлях для того, щоб це зробити, – це зміцнювати військові спроможності України шляхом надання військової допомоги. Тож, якщо ми хочемо досягти рішення шляхом переговорів, шлях для цього – продовження військової підтримки для України», – додав керівник Альянсу.

 

Нагадаємо, що 14 листопада у Брюсселі відбувається Рада ЄС із зовнішніх відносин (на рівні міністрів оборони). Одним із головних питань, що розглядають європейські міністри, є продовження та збільшення надання військової допомоги для України у її боротьбі проти російського вторгнення.

 

Як повідомляла УМ, Расмуссен пропонує Україні приєднатися до НАТО без окупованих рф територій.