«Перевізник» іранських шахедів: повідомлено підозру російському гендиректору авіакомпанії

16:17, 29.09.2023
«Перевізник» іранських шахедів: повідомлено підозру російському гендиректору авіакомпанії

Російський "перевізник" "Шахедів" - Юрій Великоклад (Фото: Телеграм СБУ)

Служба безпеки зібрала доказову базу на Юрія Великоклада – підсанкційного гендиректора російської авіакомпанії «223 льотний загін» міноборони рф.

 

Як інформує УМ, про це 29 вересня повідомила пресслужба СБУ у Телеграм

 

Посадовець надавав літаки для перекидання російських бойовиків та озброєння з Близького Сходу та Африки на війну в Україну.

 

«За наявними даними, саме він організував переправлення дронів-камікадзе типу «Шахед» з Ірану до українського кордону, якими 3 липня цього року агресор атакував Суми.

 

Тоді ворог завдав удару по двох багатоповерхових житлових будинках та адмінбудівлі у центральній частині міста. Внаслідок російської атаки були жертви серед цивільного населення.

 

Встановлено, що перевезення іранських дронів на територію рф здійснювали на борту військово-транспортного літака Іл-76 з льотного парку авіакомпанії Великоклада», - сказано, зокрема, в повідомлені.

 

Крім того, наприкінці 2022 і на початку 2023 років посадовець надав літаки для перекидання з Африки на війну в Україну підрозділів російської приватної військової компанії «Вагнер».

 

Надалі бойовиків переправляли в район Бахмута для штурму українського міста.

 

Для здійснення перельотів керівництво бойовиків укладало угоди з авіакомпанією Великоклада та переводило на її рахунки гроші за використання повітряних суден.

 

Задокументовано, що за 8 міжнародних авіарейсів «вагнерівці» витратили 56 млн російських рублів.

 

Для маскування контактів з льотним загоном фігуранта представники російської ПВК використовували підконтрольні комерційні структури за межами рф.

 

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Великокладу про підозру за ч. 5 ст. 27 та ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни).

 

Оскільки зловмисник перебуває на території рф, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти нашої держави.

 

Як повідомляла УМ, СБУ затримала шпигунку з Торецька: корегувала вогонь під Бахмутом.