За ударами по військах Вагнера в Судані стоять українські спецслужби – CNN

10:27, 20.09.2023
За ударами по військах Вагнера в Судані стоять українські спецслужби – CNN

Українські спецслужби "імовірно" стоять за ударами по військах Вагнера в Судані, повідомило військове джерело CNN. (Фото: СNN)

Воєнізоване угруповання «Сили швидкого реагування» (RSF) у Судані, яке підтримує терористична група «Вагнера», ймовірно, атакували  українські спецслужби.

 

Як інформує УМ, про це повідомив канал CNN із посиланням на власні джерела.

 

За словами українського співрозмовника журналістів із військових кіл, удари безпілотниками по бойовиках RSF — це «робота несуданських військових».

 

На запитання про те, чи стоїть за атаками Україна, він відповів, що «імовірно, відповідальність за це несуть українські спецслужби».

 

Йдеться про серію ударів по RFS, яка, як пише CNN, отримує допомогу від групи Вагнера у боротьбі проти суданської армії за контроль над країною.

 

Канал не зміг підтвердити причетність України до серії ударів, проте на відео уражень можна побачити «відмінні риси атак дронів в українському стилі».

 

«Два комерційно доступні дрони, які широко використовуються українцями, брали участь щонайменше у восьми ударах, водночас на контролері дрона було видно український текст», — сказано в матеріалі.

 

Нагадаємо, що 15 квітня у столиці Судану Хартум і низці інших міст країни спалахнули бої між армією та силами швидкого реагування (RSF). Суперечка зосереджена навколо запропонованого переходу країни до цивільного правління. Сторони застосовують важке озброєння. Сили швидкого реагування захопили міжнародний аеропорт Хартума.

 

Через бойові дії, у столичному аеропорту загорівся літак Boeing 737 українського лоукостера SkyUp.

 

Того ж днями у мережі з’явився допис про нібито захоплення українських заручників у столиці країни. Однак МЗС України спростувало цю інформацію.

 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, внаслідок насильства у Судані станом на 19 квітня загинуло 270 людей, 2600 отримали поранення.

 

Бойові дії у країні тривають, низка європейських країн докладають зусиль для евакуації з країни власних громадян.

 

Як повідомляла УМ, в Судані відбулася спроба держперевороту.