Patriot у кишені: НБУ презентував монету присвячену українській ППО

12:35, 04.08.2023
Patriot у кишені: НБУ презентував монету присвячену українській ППО

Національний банк присвятив обігову пам’ятну монету воїнам протиповітряної оборони України (Фолто: сайт НБУ)

Нову лімітовану версію монети 10 грн презентував у п'ятницю, 4 серпня, Національний банк України: на реверсі якої замість гетьмана Івана Мазепи зображений американський зенітно-ракетний комплекс Patriot.

 

Як інформує УМ, про це 4 серпня повідомили на сайті НБУ.

 

Це третя монета з серії "Збройні Сили України" – у жовтні 2022 року НБУ ввів в обіг 10 грн з військовослужбовцями територіальної оборони на реверсі, у травні 2023 року – з емблемою Сил підтримки ЗСУ.

 

Нова монета присвячена протиповітряній обороні.

 

Вона не колекційна, а буде знаходитися у вільному обігу. Тираж монети з ЗРК Patriot становитиме 10 млн штук – це 6% від поточної кількості монет номіналу 10 грн.

 

Обігову пам’ятну монету "ППО – надійний щит України" Національний банк України вводить у готівковий обіг з 4 серпня 2023 року.

 

 

Монету номіналом 10 грн виготовлено зі сплаву на основі цинку з нікелевим покривом, маса – 6,4 г, діаметр – 23,5 мм, тираж – 10 000 000 штук (у тому числі 500 000 штук – сувенірна продукція у вигляді спеціально оформлених роликів). Гурт монети – рифлений.

 

Дизайн реверсу монети виконала Тетяна Балута. Скульптор – Володимир Дем’яненко.

 

До кінця 2023 року планується введення в обіг ще двох обігових пам'ятних монет, одна з яких буде присвячена Збройним Силам України.

 

25 липня 2022 року НБУ вирішив використовувати пам’ятні монети спеціальних випусків серії "Збройні Сили України" номіналом 10 грн під час готівкових розрахунків як обігові монети.

 

Як повідомляла УМ, «Монета року»: українські монети увійшли в 10-ку найкращих у світі за підсумками міжнародного конкурсу.