Україна очікує від наступного саміту НАТО ще більшої результативності

11:01, 15.07.2023
Україна очікує від наступного саміту НАТО ще більшої результативності

Величезним здобутком Вільнюського саміту Данілов відзначив безпекові гарантії від G7 для України.

Для України нещодавній саміт НАТО, що проходив у Вільнюсі, був досить результативним. А наступний, що проходитиме у США, стане переможним.

 

Як інформує Украіна молода, таке переконання висловив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов в інтерв'ю Українському радіо.

 

"Ми дуже багато отримали від цього саміту. Звичайно, хотілося б, як завжди, більше, але навіть те, що ми отримали, - це велика перемога для нас, нашого народу, нашого Президента", - сказав секретар РНБО.

 

Він наголосив, що перебуваючи у стані війни, стати членом Альянсу майже неможливо. Тому українцям слід набратися терпіння і робити своє "домашнє завдання", аби всі без винятку сектори, які мають стосунок до критеріїв членства НАТО, були виконані на відмінно.

 

За словами Данілова, щодо військового компоненту, переходу на озброєння і стандарти НАТО, робота просувається з великою швидкістю. "Але є ще певні критерії, які треба привести у відповідність для того, щоб поставити остаточну крапку згідно з нашою Конституцією, що наша країна – член НАТО", - зауважив він.

 

У цьому контексті секретар РНБО наголосив, що в НАТО дуже ретельно ставляться до багатьох сфер життєдіяльності країни, яка є членом Альянсу. Адже НАТО – це не просто військовий союз, а спільнота, членом якої може бути демократична країна, з відповідним судочинством та багатьма іншими критеріями, за якими Україні "треба працювати, трансформуватись, щоб відповідати всім високим стандартам, які є в країнах НАТО", наголосив Данілов.

 

"...Я впевнений, що наступний саміт, що відбуватиметься в наступному році в США, буде максимально переможним. Ми докладемо до цього максимуму зусиль, але це спільна робота всього нашого суспільства. Це не завдання тільки якогось окремого міністра, це наше спільне завдання. Це велика робота, якої не треба боятися, тому що в світі немає нічого неможливого", - наголосив секретар РНБО.

 

Одним із величезних здобутків Вільнюського саміту він назвав безпекові гарантії від G7 для України. За словами Данілова, з кожною країною буде укладено окрему угоду, зараз вони напрацьовуються. "Це будуть угоди, які будуть доповнювати одна одну. В такий спосіб ми якомога скоріше станемо членами цієї спільноти. Тож це ще одна додаткова річ, яка буде нас штовхати вперед на шляху до НАТО", - сказав Данілов, звернувши увагу на те, що до заяв членів "Сімки" можуть долучитися будь-які країни.

 

Коментуючи скасування для України Плану дій щодо членства, він зауважив, що за цей час "ми стали дорослими і багато речей, які ми б мали проходити по ПДЧ, вже пройшли", і в НАТО це розуміють, тому схвалили для Києва однокроковий план вступу.

 

"Ми здатні це зробити, тому що для нас бути членом Альянсу — це значить мати запоруку стовідсоткової безпеки від агресії Російської Федерації. Якщо ж ми не будемо членами Альянсу, то рано чи пізно імперські амбіції, незалежно від того, хто там, на Росії, буде правити, можуть повернутися, і росіяни так само можуть повернутися до гарячої фази відносин з будь-яким сусідом, тим паче з нами", - переконаний Данілов.

 

На його думку, у Вільнюсі була похована остання надія Путіна з відновлення Російської імперії, яка не може існувати без України.

 

"Зараз у нас є історичний шанс врешті-решт побудувати свою вільну, демократичну, незалежну країну і не мати впливу Московії на нашу територію, на наших громадян, на нашу історію і на багато інших процесів, які постійно заважали нам розвиватися", - зазначив Данілов.

 

Водночас він наголосив на важливості володіння громадянами України англійською мовою. 

 

“Нею мали б володіти всі наші діти з дитячого садочка для того, щоб бути членами вільної світової спільноти. Англійська мова — це мова бізнесу, політики, мова, яка зрозуміла для всього світу. У нас свого часу, коли була тотальна русифікація, навіть рідну мову не давали вивчати. Тому нині для нас це стратегічне завдання, щоби нас зрозуміли, щоб ми могли пояснювати людям, в якому світі ми живемо і хто ми. Так побудований сучасний світ, що на сьогодні будь-яка інформація з'являється, перш за все, в інтернеті, а там англійська мова є домінантою будь-яких інформаційних ресурсів", - наголосив секретар РНБО.

 

Як відомо, лідери країн НАТО на Вільнюському саміті 11 липня оприлюднили підсумкове комюніке, у якому йдеться, що майбутнє України - в НАТО, і вона отримає запрошення до вступу, коли всі країни-члени з цим погодяться, а також будуть виконані відповідні умови. На саміті НАТО у Вільнюсі було оголошено про створення Ради Україна-НАТО, скасовано План дій щодо членства в Альянсі.


Як повідомляла УМ, лідери країн Групи семи (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі Спільну декларацію про підтримку України.