Країни Балтії закликають ООН швидше надати Україні гумдопомогу

09:08, 24.06.2023
Країни Балтії закликають ООН швидше надати Україні гумдопомогу

ООН надали лише 26% обіцяної допомоги постраждалим через підрив на Каховській ГЕС (Фото з відкритих джерел)

Постійний представник Литви при ООН Ритіс Паулаускас від мені трьох країн Балтії закликає пришвидшити передачу гуманітарної допомоги Україні, тим, хто постраждав від теракту на Каховській ГЕС.

 

Як інформує Україна молода, про це він повідомив під час засідання Ради Безпеки.

 

Паулаускас зазначив, що наразі профінансовано лише 26% від раніше визначеної суми.

 

"Витрати на подолання наслідків агресії РФ проти України як суверенної держави постійно зростають у той час, як станом на зараз профінансовано лише 26% із загальних $3,9 мільярдів, необхідних для гуманітарного реагування в Україні", — розповів він.

 

Також представник Литви додав, що країни Балтії є одними з найбільших донорів допомоги Україні у відсотках від ВВП. Зокрема Естонія, Латвія й Литва надали Україні 1,5 млн євро негайної допомоги для ліквідації наслідків руйнування Каховської дамби.

 

Раніше президент України Володимир Зеленський заявляв, що російські загарбники створили спеціальні групи на тимчасово зайнятому лівому березі Херсонської області, які можуть спробувати приховати тіла жертв підриву Каховської ГЕС і масштабного підтоплення.

 

Як повідомляла УМ, Росія відмовилася надати доступ гуманітарній місії ООН до людей на лівому березі Херсонської області, які постраждали внаслідок теракту на Каховській гідроелектростанції.