10 років буцегарні: ВАКС засудив суддю Чауса до позбавлення волі

09:38, 14.06.2023
10 років буцегарні: ВАКС засудив суддю Чауса до позбавлення волі

ВАКС оголосив вирок колишньому судді Дніпровського райсуду Миколу Чаусу. (Фото: Телеграм "Центр протидії корупції")

Колишнього суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чаусу Вищий антикорупційний суд визнав винним у хабарництві й засудив його до 10 років ув'язнення з конфіскацією майна.

 

Як інформує УМ, про це 14 червня повідомили Вищий антикорупційний суд, Спеціалізована антикорупційна прокуратура у Телеграм, "Центр протидії корупції" у Телеграм.

 

Колегія Вищого антикорупційного суду 14 червня оголосила вирок щодо колишнього судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса, викритого на вимаганні та одержанні неправомірної вигоди у 150 тисяч дол США 7 років тому (понад 3,7 млн грн за курсом НБУ станом на той час).

 

Суддя отримав 10 років ув'язнення з конфіскацією майна таз позбавленням права обіймати певні посади строком 3 роки.

 

Чауса затримали одразу в залі суду.

 

 

Вирок може бути оскаржений протягом 30 днів.

 

Прокурорка САП Аліна Жовницька вимагала для Чауса 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна та з позбавленням права обіймати певні посади строком 3 роки.

 

Знати більше: "Коли місяць сховався за хмарами, я поплив на берег". Історія викрадення і втечі судді Чауса з перших вуст

 

Історія судді Чауса від юристів Коломойського, крізь ''смотрящіх'' Порошенка і до спецслужб Зеленського

 

Нагадаємо, що 9 серпня 2016 року детективи НАБУ спіймали суддю на хабарництві, коли він ховав гроші в скляну банку. Проте суддя незабаром залишив територію України, поки народні депутати зволікали з позбавленням його суддівського імунітету.

 

2017 року Чауса знайшли в Молдові, де він тривалий час очікував рішення стосовно надання йому політичного притулку.

 

Весною 2021 року його викрали невідомі в Кишиневі. Невдовзі в мережі почали з’являтися звернення самого Чауса, що він хоче судитися стосовно його викрадення.

 

30 липня 2021 року екссуддя прийшов у спідній білизні до сільської ради Мазурівки на Вінниччині. Суддю забрали представники СБУ до Києва. 4 серпня Чауса відправили під цілодобовий домашній арешт.

 

1 лютого 2022 року судді ВАКС призначили Чаусу 717 900 гривень застави. 8 лютого дружина Чауса внесла за нього заставу.

 

Як повідомляла УМ, Колегія суддів Вищого антикорупційного суду задовольнила клопотання прокурора САП та оголосила у розшук народного депутата України Сергія Шахова, якого обвинувачують в декларуванні недостовірних відомостей.