Після руйнування Каховської ГЕС - ЄС відправляє допомогу Україні

15:54, 07.06.2023
Після руйнування Каховської ГЕС - ЄС відправляє допомогу Україні

На відновлення наслідків підриву рашистами ГЕС знадибиться не один рік і мільярди доларів.

До ЄС звернулася Україна, щоб допомогли подолати наслідки руйнування Каховської ГЕС у Херсонській області.

 

Як інформує УМ, про це 7 червня повідомили у пресслужбі Єврокомісії.

Зазначається, що ЄС застосував Механізм цивільного захисту для надання допомоги Україні. Перші внески зробили Німеччина, Австрія та Литва.

 

Німеччина запропонувала 5 000 фільтрів для води та 56 генераторів, Австрія хоче передати 20 цистерн для води і 10 бурових насосів, які вже на шляху до України. Крім того, Литва та Німеччина також запропонували намети, ліжка та ковдри.

 

"Координаційний центр ЄС з реагування на надзвичайні ситуації перебуває у прямому контакті з українськими службами з надзвичайних ситуацій, щоб відстежувати точні потреби на місцях, і готовий координувати подальшу допомогу Україні, виходячи з потреб, що виникатимуть", – йдеться у повідомленні.

 

Нагадаємо, вранці 6 червня Оперативне командування "Південь" повідомило, що російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, згодом обласна військова адміністрація підтвердила цю інформацію. Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив, що почалася евакуація місцевого населення з небезпечних районів.

 

Президент США Джо Байден раніше висловив тверду готовність надати необхідну допомогу Україні після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС.

 

Як повідомляла УМ, будівництво нової ГЕС вартуватиме $1 млрд.