Князєв вступив у грязі: безпрецедентна справа ексголови ВСУ неабияк нашкодить Україні

07:03, 24.05.2023
Князєв вступив у грязі: безпрецедентна справа ексголови ВСУ неабияк нашкодить Україні

Адвокати Князєва подали апеляцію: вони оскаржують арешт і просять змінити запобіжний захід на непов’язаний з арештом. (Фото з відкритих джерел)

Минулого тижня громадськість неабияк здивував арешт голови Верховного суду Всеволода Князєва, в якого знайшли близько трьох мільйонів доларів. Гроші йому, за версією слідства, нібито передав через представників колишній олігарх Костянтин Жеваго за позитивне для нього рішення в одній зі справ.

     

Звісно, що Жеваго з Франції запевняє, що це не його мільйони. Звісно, що Князєв у судах наполягає, що це грошенятка, які його друзі лишили, як то кажуть «на збереження». 

    

Слідчі НАБУ та САП, звісно, вважають інакше. І навіть оприлюднили деякі записи телефонних розмов. Не беремося судити про умисел або справжність голосів фігурантів (це справа експертиз та слідства), але варто констатувати, що такого резонансного арешту в історії незалежної України ще не було!

      

Що й казати, під вартою з альтернативою застави в розмірі 107 млн грн опинився неабихто, а цілий голова ВСУ. Звісно, адвокати Князєва подали апеляцію: вони оскаржують арешт і просять змінити запобіжний захід на непов’язаний з арештом.

    

Зокрема, адвокат Князєва Іван Староста каже про заставу: «У нього немає такої можливості. Це не підйомна для нього сума».

      

Цікаво, що нині на Банковій  усіляко заперечують причетність до операції щодо виявлення та затримання Князєва. Мовляв, Офіс президента не знав про цю операцію НАБУ та САП, яка стала для них новиною.

     

При цьому, деякі ЗМІ повідомляли, що протягом останніх місяців у Всеволода Князєва був гострий конфлікт із заступником голови Офісу президента Андрієм Смирновим, який курує питання судів. Начебто саме з цим конфліктом і була пов’язана масштабна викривальна операція у Верховному суді.

     

Сам Князєв заявив під час виступу перед Вищою радою правосуддя, що став жертвою політичних провокацій і пояснив, звідки в його кабінеті сотні тисяч доларів. Зокрема, він заявив, що члени Вищої ради правосуддя «зрозуміють», про що він говорить. «Сьогодні я, а завтра буде хтось інший. Подумайте над цим», – звернувся Князєв до членів ВРП.

     

Але це не допомогло: ВАКС узяв під варту ще й адвоката Олега Горецького, керівника об’єднання «Горецький і партнери», який, за версією слідства, передавав хабар ексголові Верховного суду Всеволоду Князєву.

 

ДО РЕЧІ:

  

Власник банку «Фінанси та кредит» Костянтин Жеваго в інтерв’ю Forbes прокоментував заяви української прокуратури щодо причетності його фінансової групи до пропозиції хабара голові Верховного суду Всеволоду Князєву. За його словами, він не має «жодного відношення» до цієї справи.

     

«Вважаю, що справа компанії Ferrexpo і моє ім’я з’явилися там, тому що ми працювали з багатьма юристами – нас захищало п’ять чи шість юридичних компаній, і весь юридичний ринок України знав про цю справу й очікував на рішення», – припустив він.

        

Олігарх стверджує, що дізнався про справу Князєва з медіа, правоохоронні органи до нього не зверталися. Він додав, що готується звернутися за поясненням щодо свого статусу у справі.