Зеленський нагадав Урсулі фон дер Ляєн про членство України в ЄС

13:53, 09.05.2023
Зеленський нагадав Урсулі фон дер Ляєн про членство України в ЄС

Уже настав час для початку переговорів про членство України в ЄС — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявив, що питання про відкриття переговорів про членство України в Європейському Союзі уже на часі.

 

Як інформує Україна молода, про це він сказав  під час спільного брифінгу з главою Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн у Києві.

 

«Уже давно настав час, щоб прибрати штучну політичну невизначеність у відносинах між Україною та Євросоюзом. Настав час для позитивного рішення щодо відкриття переговорів про членство України в Євросоюзі. Наші цінності – безпека. Наш добробут – мир на континенті. Усе це може реалізуватися для Європи на 100% лише разом з Україною»,– сказав Зеленський.

 

У цьому контексті він наголосив, що розраховує на те, що в червні буде представлено позитивну проміжну оцінку Єврокомісії щодо прогресу України на шляху євроінтеграції.

 

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на брифінгу у Києві розповіла, що міститься в 11-му пакеті санкцій проти РФ

 

За її словами, новий пакет санкцій проти РФ містить три основні елементи.

 

«По-перше, ми відточуємо вже чинні обмеження, і ми додаємо більше видів товарів до заборони на імпорт, зокрема новітні технології або запчастини для літаків, які йдуть до третіх країн і потім в Росію», – сказала вона.

 

Другий елемент – це нові інструменти, щоб завадити обходу санкцій. "Якщо ми бачимо, що європейські товари ідуть до третіх країн і потім опиняються у Росії, Комісія може запропонувати країнам-членам ввести санкції проти експорту цих товарів", – пояснила фон дер Ляєн.

 

І по-третє, Єврокомісія пропонує заборонити тіньові організації з РФ і третіх країн, які навмисно порушують санкції.

 

«Ми продовжуємо робити все від нас залежне, щоб зупинити військову машину Путіна. Наші санкції працюють. Наприклад, ми зменшили наш імпорт з Росії приблизно на дві третини. Це величезний удар по доходах Росії. Ми вже змусили Кремль заплатити високу ціну, запровадивши 10 пакетів санкцій. Комісія затвердила пропозиції для 11-го пакету, який буде зосереджений на недопущенні обходу обмежень. Ми працюємо в цьому питанні з партнерами, в тому числі країнами G7», - додала фон дер Ляєн.

 

Нагадаємо, Україна розраховує, що в 11-й пакет санкцій ЄС проти Росії увійдуть заходи проти російського атомного сектора.

 

Як відомо, Президент Володимир Зеленський 28 лютого 2022 року підписав заявку на членство України в Європейському Союзі. 23 червня минулого року глави держав та урядів Євросоюзу ухвалили рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС. Тоді ж Європейська Комісія надала сім рекомендацій, виконання яких необхідне для подальшої євроінтеграції України.

 

Як повідомляла УМ, із візитом до Києва прибула у вівторок, 9 травня, Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, щоб відзначити День Європи.