Пособництво ворогу: екскерівнику служби безпеки Януковича висунуто підозру

13:53, 30.04.2023
Пособництво ворогу: екскерівнику служби безпеки Януковича висунуто підозру

У березні 2023 року суд арештував майно начальника служби безпеки Януковича, Вʼячеслава Заневського, на 50 мільйонів

Екскерівника службу безпеки президента Януковича, Вʼячеслава Заневського, СБУ  підозрює в пособництві збройним формуванням держави-агресора.

 

Як інформує УМ, текст підозри від 29 квітня оприлюднено на сайті Офісу генпрокурора.

 

Заневський є уродженцем росії, але отримав громадянство України. Він є професійним охоронцем, має стрілецьку підготовку, володіє різними видами зброї. У 2008-2012 роках чоллвік очолював службу безпеки президента Віктора Януковича.

 

У липні 2022 року чоловік перебував за межами України і до нього звернувся його син — Ян Заневський, громадянин  рф із позивним «Ладья». Хлопець на той час був на окупованій Херсонщині в складі російської армії.

 

Син попросив батька допомогти у виявленні військовослужбовців ЗСУ, учасників АТО і патріотів на захоплених теориторіях Херсонської і Миколаївської областей, а також місцевих жителів, які могли б розповісти про це. Заневський-старший начебто розділяв цілі окупантів та погодився допомогти.

 

Він передав синові дані про очільника окупаційної адміністрації міста Нова Каховка — Володимира Леонтьєва. Він пояснив, що Леонтьєв є проросійськи налаштований і допоможе окупантах у пошуках українських військових і патріотів.

 

У серпні Заневський дав синові рекомендації щодо більш ефективного розміщення особового складу під час обстрілів з боку ЗСУ, щоб зменшити кількість жертв серед росіян.

 

Також він надіслав контактні дані Володимира Ліпандіна, керівника незаконного правоохоронного органу, створеного окупантами, — «главного управления министерства внутренних дел Херсонской области». Він повідомив, що Ліпандін є його знайомим.

 

Заневський, перебуваючи в Ялті у вересні, порадив синові, щоб вони з товаришами перевіряли свою машину, чи не підклали їм вибухівку або пристрій для стеження.

 

Далі у жовтні він надіслав синові контакти Олексадра Якименка — очільника окупаційної «государственной службы безопасности в Херсонской области».

 

У грудні  Заневський взяв участь у делегації на чолі з губернатором Ульянівської обалсті РФ Алєксєєм Русскіх, який прибув із робочим візитом на окуповвані землі Донеччини і Луганщини для інспекції ремонтних робіт у навчальних закладах, соціальних обʼктах та житлових будинках. За версією слідства, Заневський очолював охорону російського губернатора і 26 грудня 2022 року побував з ним у тимчасово окупованому Маріуполі.

 

За пособництво державі-агресору Заневському загрожує від 10 до 12 років увʼязнення.

 

Як повідомляла УМ, Рада ЄС скасувала санкції проти Януковича за розкрадання коштів.