Шахраї вкрали 100 млн грн з рахунків мешканців Маріуполя, фото

12:16, 14.02.2023
Шахраї вкрали 100 млн грн з рахунків мешканців Маріуполя, фото

Затримання шахраїв спецпризначенцями СБУ. (Фото: Телеграм СБУ)

Служба безпеки припинила масштабну шахрайську схему, яка дозволяла «грабувати» українські банки. Ділки працювали в інтересах рф і намагалися вивести на користь агресора майже 100 млн грн.

 

Як інформує УМ, про це 14 лютого повідомила пресслужба СБУ у Телеграм

 

До організації оборудки причетне злочинне угруповання з тимчасово окупованого Донецька, яке діяло за координації російських спецслужб, а його керівник входить до близького оточення терориста пушиліна.

 

«Зловмисники телефоном звертались до українських банків нібито від імені власників рахунків і отримували доступ до онлайн банкінгу.

 

 

Для проходження «ідентифікації» використовували клієнтські бази захоплених філій у Маріуполі та спецобладнання для зміни маршрутизації дзвінків.

 

Це були персональні дані майже 4 тис. місцевих жителів, у тому числі тих, які загинули або були примусово вивезені до рф і мали заощадження у фінустановах на підконтрольній Україні території», - сказано, зокрема, в повідомлені СБУ.

 

Щоб приховати сліди злочину учасники схеми «конвертували» викрадені гроші у криптовалюту.

 

Для масового «обдзвону» українських банків організатори схеми використовували кол-центр у тимчасово окупованому Донецьку, співробітники якого через мережу «Інтернет» та спецобладнання на неокупованій території України зв’язувались з відповідними установами нібито від імені справжніх власників рахунків.

 

 

До обслуговування спецобладнання залучались десятки мешканців з різних регіонів України, які «в темну» виконували вказівки своїх керівників.

 

«У результаті слідчо-оперативних дій СБУ виявила і заблокувала банківські рахунки та криптогаманці учасників злочинного угруповання.

 

Під час обшуків у 8 областях нашої держави вилучено комп’ютерне обладнання, яке забезпечувало проведення оборудок.

 

Також накладено арешт на кошти, здобуті злочинним шляхом, на загальну суму майже 65 млн грн», - додали в повідомлені спецпризначенці.

 

 

Крім цього, встановлено, що за такою ж схемою зловмисники обкрадали російських громадян, «виводячи» їхні гроші на криптогаманці керівництва терористичної організації «днр» та кураторів з фсб.

 

Як повідомляла УМ, ДБР та СБУ провели спільну операцію: обшуки по всій вертикалі митниці.