У селищі Новопсков на Луганщині чекають на ЗСУ: зрадники вже «на олівці»

19:34, 08.02.2023
У селищі Новопсков на Луганщині чекають на ЗСУ: зрадники вже «на олівці»

Сепаратисти Новопскова: експрокурор Соловйов В. Б.; невідомий; секретарка сільради Гречана Т. М.; в.о. голови РДА Кайдалова В.В.; невідомий; член ради ветеранів Нестеренко А. В. (kiborg.news)

Новопсков — селище міського типу Старобільського району Луганської області, яке було окуповане росією наприкінці лютого 2022 року.

 

Тобто майже рік люди перебувають в окупації, але сподіваються на звільнення та чекають на ЗСУ. Водночас українські спецслужби вже зібрали докладну інформацію про місцевих зрадників-сепаратистів.

 

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на команду KibOrg News, яка проаналізувала діяльність колаборантської «адміністрації».

 

Зазначається, що на початку повномасштабного вторгнення місцеве населення виходило на патріотичні мітинги проти окупації. Востаннє такий було проведено 5 березня. Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомляв, що росіяни застосували вогнепальну зброю проти жителів, в результаті чого 3 людини отримали поранення.

 

Селище вже не вперше потерпає від геноциду — у 1932-1933 роках тут загинули люди від рук уряду СРСР, кількість встановлених жертв — 102 особи. Попри трагедії, деякі жителі Новопскова зрадили Україну і почали співпрацювати з окупантами.

 

Окупаційною адміністрацією Новопскова керує колаборантка Кайдалова Вікторія Вікторівна. Вона, як і низка жителів селища, підтримала дії рашистів. Кайдалова підписувала документи на передачу під владу окупантів будівель Новопскова, як наприклад будинок культури й гуртожиток.

 

Окупанти використовують медичні установи Новопскова та інших селищ як шпиталі для поранених військових. Як зазначено у звіті колаборантів, більшість завідувачів лікарень, амбулаторій та пунктів лояльні до «нової влади».

 

При цьому, російські військові вилучають у місцевого населення та підприємств тимчасово окупованих територій транспортні засоби нібито на потреби «спеціальної військової операції».

 

У документі від 18 липня 2022 року окупанти зазначають, що збираються «експортувати врожай зерна за 2021 рік», тобто пшеницю, соняшник тощо з окупованих районів Луганської області.

 

Наприкінці вересня 2022 року на тимчасово окупованих територіях України росіяни й колаборанти проводили нелегітимні референдуми про приєднання до Російської Федерації. Для того, щоб залучитись підтримкою населення, вони призначили відповідальних за проведення пікетів у містах, які мали знайти волонтерів та агітувати жителів проголосувати «за».

 

Для «пікетників» росіяни створили пам’ятку, в якій вказані маніпулятивні гасла для «підвищення лояльності населення до референдуму», а саме:

 

«Захід завжди розглядатиме наші землі, як військовий плацдарм. Тільки з сильною світовою державою, такою як Росія, ми можемо почуватися в безпеці!», «Україні та Заходу потрібні наші території. Росії – важливі МИ, люди!», «Україна зробить усе, щоб зірвати референдум. Але ми вже ухвалили своє рішення. Ми довго йшли до цього моменту: страждали, терпіли, втрачали близьких. Ми доведемо розпочате до кінця.  “Це наш останній та рішучий бій”. Тільки зараз. Другого шансу може не бути!», «Ми єдиний народ. У нас одна доля!».

 

Попри велику кількість колаборантів і колаборанток, Новопсков чекає на Збройні Сили України, про що свідчать численні мітинги на початку повномасштабного вторгнення.

 

Як повідомляла «УМ», митрополит УПЦ МП у Вінницькій області Іонафан (Анатолій Єлецьких) постане перед судом за пропаганду російської агресії та сепаратизм.