АРМА отримала 170 тис тонн залізної руди олігарха Усманова на 1,8 млрд грн

14:31, 07.02.2023
АРМА отримала 170 тис  тонн залізної руди  олігарха Усманова на 1,8 млрд грн

Наближений до російського президента олігарх Алішер Усманов позбавився 170 тис тонн залізної руди

Бюро економічної безпеки передало Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) майже 170 тис тонн залізної руди, вартістю на 1,8 млрд грн, що належала олігарху Алішера Усманову.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба БЕБ.

 

Слідство встановило місцезнаходження підпільних складів РФ на території кількох морських портів на Одещині. На них зберігалась сировина, що представники Росії намагались нелегально переправити на територію країни-агресора морськими суднами.

 

«Ці корисні копалини на праві власності опосередковано належать наближеному до президента Росії олігарху через компанію-нерезидента. Після вторгнення росії на територію України 24 лютого 2022 року на цього прокремлівського мільярдера, накладено санкції РНБО України, США та Євросоюзу»,- йдеться в повідомленні БЕБ.

 

Бюро не називає імені олігарха, однак раніше СБУ повідомляла про арешт майна російського олігарха Алішера Усманова - понад 160 тис тонн залізної руди, яка зберігалась на складах морських портів.

 

Крім цього, раніше співробітники БЕБ викрили згадану компанію в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах.

 

Щоб ухилитися від сплати податків, котрі сплачуються при імпорті товарів на території України, службові особи компанії використовували механізм так званого "перерваного транзиту". 

 

Вони оформили фіктивні документи про вивезення руди за межі України. Таким чином в результаті ухилення від сплати податку на додану вартість були завдані збитки бюджету України в розмірі понад 118 млн грн.

 

Як повідомляла УМ, раніше президент Зеленський затвердив санкції проти 4 тисяч осіб і компаній рф. До переліку потрапив російський олігарх Алішер Усманов.