Будуть важкі бої: росіяни перекидають на Донеччину війська з Херсонщини

10:18, 15.11.2022
Будуть важкі бої: росіяни перекидають на Донеччину війська з Херсонщини

Українські сили продовжують закріплювати досягнуті успіхи. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

У Пентагоні прогнозують важкі бої в Україні найближчим часом, адже росіяни після поразки під Херсоном не збираються залишати решту окупованих територій і хочуть продемонструвати хоч якийсь успіх, зокрема, на донецькому напрямку.

 

За оцінками Інституту вивчення війни (ISW), російські війська, ймовірно, перекинуть війська до Донецької області після залишеного правобережжя Херсонщини, для активізації операцій навколо Бахмута, Донецька та на заході Донеччини.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у щоденному звіті ISW, а також у офіційній заяві Міноборони США у вівторок.

 

«Російські війська, ймовірно, досягнуть успіхів у цих районах (Донеччина – Ред.) протягом наступних днів і тижнів, але ці успіхи навряд чи будуть значними з оперативної точки зору», - відзначають аналітики ISW.

 

За їхніми оцінками, міністерство оборони рф збільшило кількість заяв про російські територіальні здобутки в Донецькій області 13 та 14 листопада.

 

Мета - підкреслити, що російські війська активізують операції в Донецькій області після відходу з правого берега Херсонської області.

 

«Міністерство оборони росії, ймовірно, висуває більш конкретні територіальні претензії, щоб створити інформаційні умови для висвітлення російських успіхів у Донецькій області та применшити невдоволення щодо втрат у Херсонській області», - вважають аналітики.

 

 

Водночас, у Пентагоні відзначають, що звільнення Херсона стало значним досягненням для України, але росіяни, схоже, не збираються залишати решту окупованих територій, і за них триватимуть важкі бої.

 

«Хоча ми продовжуємо спостереження, за нашими оцінками, російські війська перемістилися на східний берег річки і встановили свої оборонні лінії, поступившись у такий спосіб українцям значною частиною території, включно з містом Херсон», - йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що українські сили продовжують закріплювати досягнуті успіхи і зараз зайняті розчищенням перешкод і мін, залишених росіянами. Українці також оцінюють збитки, завдані російськими окупантами перед їхнім відходом, є підстави вважати, що росіяни завдали значної шкоди цивільній інфраструктурі Херсона, зокрема водопостачанню та іншим комунальним системам.

 

У Пентагоні вважають, що з наближенням зими можливо, що бойові дії в Україні можуть сповільнитися. Однак, не прогнозується уповільнення темпів зростання підтримки з боку США, оскільки ця підтримка залежить не від погоди, а від того, чого, за словами українців, вони потребують.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний запевнив, що захисники України будуть боротися з ворогом, доки стане сил. Адже їхня мета – звільнити усю Україну від російських окупантів.

 

Тому ЗСУ не приймуть жодних перемовин чи компромісних рішень.

 

Водночас Президент України Володимир Зеленський представив на саміті «Групи двадцяти» українську формулу миру для світу, яка налічує 10 пропозицій.