ЗСУ отримає від «Повернись живим» 11 спецброньованих машин

13:01, 08.09.2022
ЗСУ отримає від «Повернись живим» 11 спецброньованих машин

Машини LC-79 APC-SH Fighter-2 куплені фондом "Повернись живим" для ЗСУ. (Фото: Фейсбук Тарас Чмут)

Перші 11 спеціальних броньованих машин LC-79 APC-SH Fighter-2 фонд «Повернись живим» придбав для ЗСУ – їх передадуть 36 окремій бригаді морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського, які захищали "Азовсталь" та беруть активну участь у звільненні українського півдня.

 

Як інформує УМ, про це 8 вересня повідомив голова фонду Тарас Чмут у Facebook.

 

«Нарешті це відбулося – Фонд "Повернись живим" реалізував першу угоду на бронетехніку – 11 спеціальних броньованих машин LC-79 APC-SH Fighter-2. Закупівлю, яка почалася ще в березні, і лиш з третьої угоди була успішно реалізована.

 

Це наступний крок у забезпечені армії автотехнікою – не лише новими пікапами, але й класом вище – легкими броньоваками, а у перспективі – і повноцінною бронетехнікою», - написав, зокрема, Чмута.

 

За словами Чмута, вартість закупівлі становила 2,321 млн євро.

 

Він додав, що LC-79 – це перевірена десятиліттями експлуатації Toyota Land Cruider 79, заброньована відповідно до 2-го рівня STANAG 4569 країн НАТО.

 

Машина тримає бронебійні кулі з АКМ та зі сталевим сердечником з кулемета. Протиуламковий захист передбачає стійкість проти підриву 155-мм снаряду на відстані у 100 м, а протимінний захист – підрив двох ручних гранат під днищем корпусу.

 

Чмут додав, що машини доозброять штатними кулеметами 12,7/7,62-мм або 40-мм гранатометами вже безпосередньо у військах.

 

Голова "Повернись живим" подякував усім благодійникам і зазначив, що надалі фонд планує закуповувати більше бронетехніки, більше зброї та технічних засобів для перемоги.

 

Як повідомляла УМ, десять нових пікапів ЗСУ отримали від Фонду «Повернись живим».