Росіяни створили на окупованому Донбасі сотні буцегарень для українців – Венедіктова

15:08, 26.06.2022
Росіяни створили на окупованому Донбасі сотні буцегарень для українців – Венедіктова

Через російські в’язниці на Донбасі вже пройшло понад 4 тисяч осіб, більшість із яких піддавались катуванням та нелюдському поводженню. (Фото: Фейсбук Ірина Венедіктова)

На окупованих територіях Донецької та Луганської областей російські варвари створили понад 200 постійних і тимчасових місць незаконного утримання полонених українських військовослужбовців та цивільних осіб, у тому числі журналістів і волонтерів.

 

Як інформує УМ, про це 26 червня повідомила Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова у Facebook. 

 

Зазначається, що від 24 лютого найбільше фактів катувань та жорстокого поводження російськими окупантами з цивільним населенням зафіксовано на територіях Херсонської, Київської та Чернігівської областей.

 

"Також встановлені численні випадки знущань над українськими військовополоненими в російських "концтаборах". Кожен фіксується і розслідується, щоб правосуддя звершилося. Ми вже ідентифікуємо і притягуємо до відповідальності катів, які мучили людей, імітували і навіть здійснювали їх страти", - поінформувала Венедіктова.

 

Зокрема, окупанти на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, починаючи з 2014 року, створили понад 200 постійних і тимчасових місць незаконного утримання полонених українських військовослужбовців та цивільних осіб, у тому числі журналістів і волонтерів.

 

"Через ці в’язниці вже пройшло понад 4 тисяч осіб, більшість із яких піддавались катуванням та нелюдському поводженню", - наголосила Генпрокурор. 

 

Нагадаємо, що з початку широкомасштабного вторгнення росіян, на захоплених територіях окупанти створили 20 фільтраційних таборів та тюрем. Катування, ґендерне насильство, викрадення людей стало частиною російської політики щодо жителів окупованих територій України.

 

Як повідомляла УМ, так звані «фільтраційні табори» для українців рашисти облаштовують  не лише на окупованих територіях, а й на території росії, поблизу кордону з Естонією. Щонайменше відомо про один такий «табір» та трьох людей, які пройшли тортури на кордоні.