Росіяни захопили ще два села на Луганщині, а траса Лисичанськ-Бахмут непроїзна – Гайдай

09:53, 23.06.2022
Росіяни захопили ще два села на Луганщині, а траса Лисичанськ-Бахмут непроїзна – Гайдай

Мапа окупації Луганської області станом на 22 червня. (Фото: ISW)

У Луганській області російські війська 22 червня захопили селище Лоскутівка та село Рай-Олександрівка, а днем раніше – Тошківку, Підлісне та Мирну Долину.

 

Як інформує УМ, про це 23 червня повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай у Телеграм.

 

«Пряма мова: "Росіяни захопили ще два населені пункти… Відучора Лоскутівка та Рай-Олександрівка окуповані ворогом.

 

Втім, ми продовжуємо стримувати росіян у Сєвєродонецьку та Сиротиному, відбиваємо атаки від Золотого та Вовчоярівки.

 

Окупанти нищать промисловість у Сєвєродонецьку. На цей раз вогнем уражено території цегляного заводу, "Склопластику", а також заводу хімічного нестандартизованого обладнання. Пошкоджено будівлю ІІ прохідної "Азоту". Російська армія "вивільняє" Сєвєродонецьк від життя та робочих місць», - написав Гайдай.

 

Упродовж 22 червня російські війська декілька разів обстріляли сусіднє місто Лисичанськ. Зафіксовано руйнування в одній зі шкіл міста.

 

За день – троє поранених, яких госпіталізували до лікарень Краматорська та Павлограда. «Позавчора пізно ввечері знайдено тіло чоловіка без ознак життя із ураженнями, отриманими під час обстрілів», – повідомив Гайдай.

 

Влада порахувала нові руйнування: в Новоіванівці – 8 будинків, у Гірському – 8, у Золотому – 9 будинків.

 

Крім того, 22 червня російська армія завдала авіаційних ударів по Верхньокам’янці, Сєвєродонецьку та Сиротиному, авіаційно-ракетних ударів – по Гірському. Бої за Сєвєродонецьк тривають.

 

Інститут вивчення війни (ISW) припускає, що російські окупанти найближчими днями можуть захопити місто Лисичанськ.

 

Крім того, 23 червня у Телеграм Сергій Гайдай повідомив, що трасою Лисичанськ – Бахмут їхати не можна, бо вона прострілюється, але є можливість дістатися до Лисичанська іншими дорогами.

 

«Траса Лисичанськ – Бахмут непроїзна, вона повністю обстрілюється. Але можливість доїхати до Лисичанська залишається. Кожного дня ми возимо гуманітарні вантажі і маємо можливість евакуювати людей по паралельному маршруту.

 

Деталі: Раніше сам Гайдай називав трасу Лисичанськ – Бахмут "дорогою життя», - написав Гайдай.

 

Голова Луганської ОВА сказав, що Лисичанськ прострілюється, там дуже небезпечно, але "тиха евакуація" жителів триває.

 

Тим часом росіянам вдалося просунутися на кілька населених пунктів у районі Тошківки.

 

Гайдай припустив, що українські захисники могли справді відійти від Золотого: щоб не було оточення, командування могло дати команду відходити на інші укріплені позиції.

 

Він зазначив, що Золоте – це лінія оборони з 2014 року, всі укріплення там обстрілюються 8 років, а з 24 лютого – обстрілюються цілодобово.

 

Гайдай пояснив, що невеличка частина Луганської області залишається форпостом, росіяни "Сєвєродонецьк чотири місяці пройти не можуть", а їм потрібна "перемога реальна", тому вони усі зусилля кинули на Луганщину.

 

Як повідомляла УМ, основні запеклі вирішальні бойові дії наразі точаться на Луганщині поблизу Сіверськодонецька й Лисичанська, адже керівництво рф вимагає від своїх військових вийти на адміністративні кордони Луганської області до 26 червня.