На Донбасі окупанти вбили батьків і вивезли їхніх дітей

16:34, 21.04.2022
На Донбасі окупанти вбили батьків і вивезли їхніх дітей

Окупанти вивезли з Маріуполя ще одну групу підлітків, батьки яких були вбиті російськими військовими

Групу українських підлітків з Донеччини й Луганщини, батьки яких були убиті під час  повномасштабної війни проти України, рашисти примусово вивезли до російського Владіміра.
 
Як інформує Україна молода, про  це повідомила омбудсман Людмила Денісова.
 
«Днями до одного з благодійного фонду російського міста Владімір з Донеччини та Луганщини привезли групу українських підлітків 14-15 років. Є інформація, що їхніх батьків убили росіяни під час війни проти України. Працівникам фонду заборонили розшукувати родичів дітей»,— повідомила уповноважена ВР з прав людини.


 
Вона зазначила, що країна - окупант рф грубо порушує норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє  здійснювати примусове переселення або депортацію осіб  з окупованої території та статті 38 Конвенції ООН про права дитини, якою встановлено обов’язок держав забезпечувати права дітей в умовах збройних конфліктів. 


 
Людмила Денісова просить СБУ, Товариство Червоного  Хреста України й Український національний центр розбудови миру сприяти у найшвидшому розшуку та поверненню дітей. Крім того, вона звертається до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну врахувати ці факти порушень прав дитини.
 
Президент України Володимир Зеленський повідомив, що у Маріуполі зникло від трьох з половиною до пʼяти тисяч дітей.
 
Як повідомляла УМ, уряд рф дозволить  віддавати вивезених українських  дітей- сиріт з Донбасу в російські сім’ї. Міністерство освіти Російської Федерації уже готує такий законопроєкт.
 
Директор департаменту державної політики у сфері захисту прав дітей міністерства освіти РФ Лариса Фальковська заявила,  що відомство уже підготовило два проєкти відповідних міжнародних угод.