Оплата газу рублями є порушенням санкцій – Єврокомісія

09:36, 14.04.2022
Оплата газу рублями є порушенням санкцій – Єврокомісія

ЄС встановила: оплата рублями за російський газ— це порушення санкцій

Європейська комісія проаналізувавши указ путіна щодо оплати за російський газ «недружніми країнами» лише російськими рублями, а не доларами чи євро, встановила, що його виконання – це порушення санкцій.


Як інформує Україна молода, про це повідомляє видання Bloomberg.


Зазначається, що своїми діями президент країни-агресорки намагається суттєво змінити процедуру розрахунку та створити нову правову ситуацію.


«Нова процедура передасть повний контроль російській державі щодо того, коли транзакцію буде завершено і в який момент покупця буде звільнено від зобов'язань», – зазначив співрозмовник агентства. 


За його словами, це також дало б Москві контроль над застосованим обмінним курсом, яким вона могла б маніпулювати на свою користь.


Однак найважливішим є те, що механізм буде порушувати обмежувальні заходи, які ЄС ухвалив у відповідь на вторгнення Росії в Україну.


Нагадаємо, що 31 березня Путін підписав указ про переведення розрахунків за газ на рублі. Проте лідери Європейського Союзу одноголосно виступили проти оплати за російське блакитне паливо в цій валюті.


Влада Угорщини заявила про готовність платити за російський газ у рублях. Як зазначив глава МЗС Петер Сіярто, це не буде порушення санкцій Євросоюзу. 


У відповідь Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн попередила, що Угорщина порушить санкції Євросоюзу, якщо платитиме за російський газ у рублях, чого вимагає російський диктатор Володимир Путін.


«Ми зробили аналіз указу Путіна, і юридична справа є дуже чіткою. Те, що пропонує Путін — перевести євро на рублі, а потім сплатити рахунок за газ, — це порушення санкцій. Якщо ви зробите це, заплатите в рублях, ви порушите санкції, ви оминете санкції, які ми наклали на Росію», — сказала президент Єврокомісії  в інтерв'ю CNN.


Як повідомляла УМ, Радниця міністра енергетики України Лана Зеркаль, яка результативно представляла інтереси України в газових спорах з рф у європейських судах,  вважає, що Кремль блефує, вимагаючи від деяких країн платити за газ рублями.


Блефом Москви, на її думку, є і погрози перекрити постачання газу до Європи.