Живий щит: у Волновасі росіяни змушують дітей йти до школи

12:30, 11.04.2022
Живий щит: у Волновасі росіяни змушують дітей йти до школи

У Волновасі дітей фактично роблять заручниками та живим щитом для окупантів. (facebook.com/denisovaombudsman)

Російські загарбники змушують дітей на тимчасово окупованих територіях, зокрема, у місті Волноваха, розпочати навчання у районах, які знаходяться на межі ведення бойових дій.

 

Тим самим окупанти намагаються ускладнити майбутнє звільнення міста.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова в соцмережах у понеділок.

 

За її словами, під час моніторингу соціальних мереж окупаційної влади, було виявлено інформацію, що у тимчасово окупованому місті Волноваха Донецької області з 11 квітня 2022 року російські окупанти змушують дітей йти до навчальних закладів.

 

«Ймовірно такі дії окупантів спрямовані на ускладнення операції з майбутнього звільнення міста Збройними Силами України та для можливих провокацій із жертвами заради дискредитації та звинувачення української сторони.

 

У такому випадку діти фактично стануть заручниками та живим щитом для військ російського агресора», - наголосила омбудсмен.

 

Вона нагадує, що статтею 38 Конвенції ООН про права дитини визначено, що згідно з своїми зобов'язаннями за міжнародним гуманітарним правом, пов'язаним із захистом цивільного населення під час збройних конфліктів, держави-учасниці зобов'язані вживати всіх можливих заходів з метою забезпечення захисту дітей, яких торкається збройний конфлікт, та догляду за ними.

 

«Країна-окупант ставить під загрозу право на життя дітей, яке гарантоване Конвенцією ООН про права дитини та Женавською конвенцією 1949 року про захист мирного населення під час війни», - акцентує Людмила Денісова.

 

Вона також звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти воєнних злочинів та порушення прав дітей рф в Україні.

 

За офіційними даними української влади, станом на 11 квітня, 183 дитини загинули в Україні через збройну агресію російської федерації, 342 отримали поранення.

 

Як повідомляла «УМ», офіційний Київ стверджує, що російські окупанти примусово вивезли з України 121 тис. українських дітей. Це і сироти, і ті, хто має батьків.