Драма Олеся Саніна «Поводир» у кінопрокаті США: всі кошти підуть на допомогу Україні

16:01, 18.03.2022
Драма Олеся Саніна «Поводир» у кінопрокаті США: всі кошти підуть на допомогу Україні

Історичну драму «Поводир» покажуть у більше, ніж 600 кінотеатрах США (usfa.gov.ua)

У понад 600 американських кінотеатрах 45 штатів вийде в прокат історична драма «Поводир» Олеся Саніна. Це небачений досі масштаб показу українського кіно у США. Усі  кошти, виручені за квитки та пожертвування під час показів, підуть на допомогу в Україні та українським біженцям.


Як інформує Україна молода, про це повідомляє Держкіно.


Повернути фільм на екрани допомогли професор та керівник Українського кіноклубу Колумбійського університету Юрій Шевчук і президент Human & Civil Rights Organizations of America Маршал Строс. У співпраці з режисером Олесем Саніним та продюсером Максимом Асадчим (Pronto Film), 13-го березня вони показали "Поводиря" у кінотеатрі Salem Cinema у містечку Сейлем, штат Масачусетс. 

 


Показ, що зібрав дві зали глядачів, відвідали губернатор штату Масачусетс Чарлі Бейкер, член Конґресу США Сет Молтон та інші американські політики.


Після такого успіху фільм підхопили американські ЗМІ, низка голівудських компаній безкоштовно запропонувала свої послуги з промоції та дистрибуції, а кількість сеансів фільму зростає в геометричній прогресії: кожного дня все нові кінотеатри США та Канади долучаються до ініціативи.


Історична драма "Поводир" вперше вийшла на екрани у 2014 році, одразу після Революції Гідності та зібрала рекордний на той час бокс-офіс. Стрічка про американського хлопчика, що супроводжує сліпого кобзаря Україною в роки колективізації та Голодомору, представляла Україну на "Оскарі" та багатьох міжнародних кінофестивалях.


У головних ролях – Станіслав Боклан, Антон Святослав Грін, Сусана Джамаладінова (Джамала), Денніс Джефрі Баррелл, Олександр Кобзар, Олег Примогенов.


Режисер – Олесь Санін. Сценаристи – Олесь Санін, Ірен Роздобудько, Олександр Ірванець, Пол Волянський.
Оператор-постановник – Сергій Михальчук.
Художники-постановники – Сергій Якутович, Владлен Одуденко. Продюсери – Олесь Санін, Ігор Савиченко, Максим Асадчий. 


Стрічку створено компанією Pronto Film за підтримки Державного агентства України з питань кіно.


Сьогодні творці фільму, як і всі українці, долучилися до руху опору російській агресії. Продюсерський склад Pronto Film займається логістикою поставок з Європи. Оператор Сергій Михальчук документує роботу українських військ на передовій. Не забувають митці і про творчий фронт. 


Нова спільна робота Олеся Саніна, Сергія Михальчука та компанії Pronto Film – історична драма "Довбуш", що також створена за підтримки Держкіно, чекає своєї світової прем’єри на кінофестивалях та можливості зустрітися з глядачами у широкому прокаті після перемоги України.


Як інформує УМ, американський  актор Шон Пенн, який прилетів до України в перший день війни з Росією, вражений мужністю українського народу і керівництва держави. Зірка Голівуду перебуває в Києві і знімає документальний фільм про війну України з російськими загарбниками.

 

Вторгнення росії в Україну різко засудив і кінозірка Голівуду Арнольд Шварценеггер у своєму зверненні до росіян.