Зеленський і Макрон закликають негайно запровадити режим тиші на Донбасі

16:59, 20.02.2022
Зеленський і Макрон закликають негайно запровадити режим тиші на Донбасі

Зеленський і Макрон під час нещодавнього візиту президента Франції до України. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський та президент Франції Еммануель Макрон провели телефонну розмову після повернення з Мюнхена.

 

За підсумками розмови лідери двох країн виступають за невідкладне скликання засідання Тристоронньої контактної групи та запровадження режиму тиші в районі ООС.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс президента в неділю.

 

Лідери обмінялися оцінками та позиціями в контексті безпекових загроз уздовж державного кордону України та на тимчасово окупованих територіях України.

 

Відомо, що Зеленський говорив з французьким лідером пізно ввечері у суботу. Вже в неділю президент України «у продовження вчорашньої розмови поінформував Еммануеля Макрона про поточну безпекову ситуацію та нові провокативні обстріли, зокрема населених пунктів, з боку незаконних збройних формувань, що призвели до втрат серед наших військових».

 

«Ми розцінюємо це як цинічну провокацію, але Україна не піддається на провокації», – сказав Зеленський Макрону.

 

Окремо було наголошено на провокаційному обстрілі народних депутатів України та представників іноземних ЗМІ, які перебували з візитом на лінії розмежування на Донеччині.

 

Президенти обговорили питання мирного врегулювання, насамперед у світлі останніх заходів у межах Нормандського формату та відмови російської сторони від участі в засіданні Тристоронньої контактної групи, яке скликалося з ініціативи України.

 

«Росія відмовилась сьогодні й учора від засідання ТКГ. Ми наполягаємо на його негайному проведенні», – акцентував Володимир Зеленський і додав, що Україна й надалі виступатиме за повне припинення вогню.

 

Співрозмовники погодилися з необхідністю подальших політико-дипломатичних зусиль міжнародної спільноти задля запобігання ескалації російської агресії.

 

Показово, що за даними французьких ЗМІ, перед цим Макрон поспілкувався з президентом РФ Володимиром Путіним, розмова тривала 1 годину 45 хвилин.

 

Зауважимо, що Росія вже двічі проігнорувала позачергове зібрання ТКГ, – ввечері 18 лютого і вранці 19 лютого, – тоді як із 17 лютого на Донбасі різко зросла кількість обстрілів, а бойовики заявили про мобілізацію чоловіків та евакуацію жінок, дітей та літніх людей.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський під час виступу на Мюнхенській безпековій конференції ініціював нові переговори учасників Будапештського меморандуму щодо надання Україні гарантій безпеки, а також заявив про необхідність скликати розширений саміт Ради безпеки ООН щодо російської загрози.