Шольц сказав Путіну, що визнання ОРДЛО стане катастрофою

18:23, 15.02.2022
Шольц сказав Путіну, що визнання ОРДЛО стане катастрофою

Напередодні Олаф Шольц відвідав Київ. (Фото: Офіс президента України та kremlin.ru)

Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що можливе визнання Росією "незалежності" окупованих районів Донецької та Луганської областей стане «політичною катастрофою» і зупинить  переговорний процес на основі Мінських домовленостей.

 

Як інформує Україна молода, про це Шольц сказав у присутності Путіна на спільній пресконференції у Москві у вівторок.

 

"Якщо російський парламент справді прийняв те, про що йдеться - це буде порушенням Мінських домовленостей, і це означатиме, що процес зупиниться. Це було би політичною катастрофою. Лише якщо всі ми будемо поважати Мінські домовленості і повернемося до них, буде можливий рух вперед", - сказав пан Шольц після переговорів із президентом РФ.

 

Канцлер ФРН також зазначив, що розширення НАТО наразі не планується і не обговорюється, і що це питання не постане до кінця його каденції.

 

                                                 Путін посадив Шольца за той самий довжелезний стіл, що й Макрона.

 

Тоді як Путін ухилився від чіткої відповіді на питання журналістів, чи планує він визнати незалежність самопроголошених "республік" на Донбасі, як про це його просить Держдума.

 

Він натякнув, що Заходу потрібно натиснути на українську владу щодо виконання Мінських угод.

 

«Я виходитиму з того, що ми повинні все зробити для вирішення проблем Донбасу, але зробити це…, перш за все, виходячи з не до кінця реалізованих можливостей щодо виконання Мінських угод. І ми дуже розраховуємо на те, що наші партнери і за океаном, і в Європі, насамперед ФРН і Франція, вплинуть на сьогоднішню київську владу, і це рішення буде знайдено», - сказав господар Кремля.

 

Він також озвучив традиційні маніпуляції російської пропаганди: мовляв, влада України влаштувала "геноцид" населенню окупованих районів Донбасу.

 

Тому, на його думку, прохання Держдуми визнати "незалежність" ОРДЛО продиктовано відповідним бажанням більшості росіян.

 

Також Путін вкотре закликав НАТО дати гарантії, що Україну не приймуть до Альянсу. І додав, що Росія хоче «вирішити це питання мирними засобами».

 

«Ми чуємо, що Україна не готова сьогодні до вступу до НАТО і кажуть, що її завтра не приймуть. А приймуть тоді, коли її підготують до цього? Ну, для нас це вже може бути пізно. Тому ми хочемо вирішити це питання зараз, найближчим часом у ході переговорного процесу, мирними засобами.

 

Ми з цього виходимо і дуже сподіваємось на те, що наше занепокоєння почують наші партнери та приймуть серйозно», - наголосив російський лідер.

 

Як повідомляла «УМ», 15 лютого Державна дума підтримала проєкт комуністів про звернення до президента РФ Володимира Путіна щодо офіційного визнання незалежності самопроголошених незаконних сепаратистських «республік» ОРДЛО.

 

В Офісі президента України обурені цим фактом і вважають, що тим самим Кремль принизив канцлера Шольца у день його візиту до Москви.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднено відповіді США і НАТО на вимоги Росії щодо гарантій безпеки.