ОБСЄ отримало на «горіхи» від МЗС України за пасивну позицію у безпековій ситуації Європи

12:57, 10.02.2022
ОБСЄ  отримало на «горіхи» від МЗС України за пасивну позицію у безпековій ситуації Європи

Кулеба незадоволений пасивністю Європи в безпекових питаннях. (Фото з відкритих джерел)

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України, заявив, що в умовах загрози з боку РФ Організація з безпеки та співробітництва в Європі не може зберігати пасивну позицію та має проявити активність і рішучість у захисті власних принципів.

 

Як інформує УМ, про це 10 лютого Кулеба заявив під час брифінгу в МЗС.

 

«Попереду буде ще не один складний момент, не одне складне рішення, але абсолютно очевидно, що складну ситуацію не можна вирішити, не ухвалюючи складних рішень. І тому ОБСЄ не можна залишатися постійно пасивно-нейтральною в цьому процесі», — наголосив Кулеба.

 

Він додав, що потрібно продемонструвати активність і рішучість у захисті тих положень, тих основ ОБСЄ, заради захисту яких її було створено.

 

Міністр зазначив, що підтримав ініціативу Польщі щодо запровадження в ОБСЄ оновленого діалогу з питань безпеки на Європейському континенті.

 

«Тема, яка насправді є фундаментальною для майбутнього європейської архітектури безпеки, — це те, як ми, європейці, відповідатимемо на спроби РФ маніпулювати принципами та нормами ОБСЄ. Насамперед ідеться про відоме запитання, яке постійно наразі ставить Росія всім учасникам ОБСЄ: у який спосіб вони планують гарантувати свою безпеку, не завдаючи шкоди її безпеці. Але я нагадаю, що єдина держава ОБСЄ, яка нині вчиняє злочин агресії проти іншої держави ОБСЄ — це саме Росія», — резюмував Кулеба.

 

За його словами, РФ наразі залишається єдиною країною на континенті, яка ескалує ситуацію в Європі.

 

«Саме тому я вважаю, що настав час не готувати відповіді на маніпулятивні запитання Росії, а самим ставити запитання Кремлю: як Росія планує гарантувати свою безпеку, не завдаючи шкоди безпеці інших країн?» — заявив глава МЗС України, додавши, що Європа й Україна зокрема не повинні постійно перебувати в захисному стані та постійно відповідати на нескінченні маніпулятивні запитання Росії.

 

За даними Міноборони України, на кордоні з Росією та окупованою частиною Донбасу наразі перебувають 140 тисяч російських військових.

 

2 лютого в Білорусі стартував перший етап військових навчань «Союзна рішучість — 2022», який триватиме до 9 лютого. У них беруть участь кілька десятків тисяч військовослужбовців і сотні одиниць озброєння. На тлі скупчення понад 130 тисяч російських військових на кордоні українська влада і Захід побоюються, що навчання можуть використати для вторгнення. Другий етап триватиме до 20 лютого.

 

5 лютого в Росії заявили про підготовку до військових навчань у Ростовській області на полігоні «Кузьминський», що розташований приблизно за 50 кілометрів від кордону з Україною. Навчання заплановані на 11 лютого.

 

Як павідомляла УМ, шість  десантних кораблів Північного та Балтійського флотів Росії 10 лютого прибули до окупованого Севастополя.