Відродження української кухні: влада і шеф-кухарі підписали маніфест

20:40, 07.02.2022
Відродження української кухні: влада і шеф-кухарі підписали маніфест

Маніфест сприятиме промоції у світі української кухні, пошуку нових формул давніх страв та розвитку вітчизняного гастротуризму. (Фото: mkip.gov.ua/ facebook.com/ievgen.klopotenko)

Найвідоміші шеф-кухарі України та представники державної влади підписали Маніфест про відродження української кухні у понеділок, 7 лютого 2022 року.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила прес-служба Міністерства культури та інформаційної політики України.

 

Урядовці та шеф-кухарі об’єднали зусилля аби популяризувати українську етнічну кухню та формувати культуру української гастрономії.

 

«Українська кухня є одним із елементів консолідації, адже тісно пов’язана з нашою історією та культурою. Й безперечно має свій внесок в усвідомлення національної ідентичності. Вареники, галушки, банош, вергуни, борщ – всім відомі ці українські страви. Вони асоціюється з нашою країною», - зазначив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

 

 

І додав: «От взяти хоча б борщ – йому сотні років і рецептура його відрізняється в кожній області. Навіть від сім’ї до сім’ї страва може бути різною. Впевнений, результати підписання маніфесту сприятимуть посиленню української заявки на включення борщу до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО».

 

Під час заходу йшлося про сучасні світові гастрономічні тренди, особливості національної та регіональної української кухні, відродження українських давніх рецептів та етнічної кухні як складової об’єднання українців, важливість економічного та дипломатичного ефекту від її популяризації, створення нового державного напрямку – гастротуризм.

 

Маніфест сприятиме промоції у світі української кухні, пошуку нових формул давніх страв та розвитку вітчизняного гастротуризму.

 

Про його важливість розповів шеф-кухар Євген Клопотенко у Фейсбуці: «Ми офіційно узгодили, що маєму спільну мету і співдіємо заради неї. І зробили це так, щоб світ почав чути Україну, бо на події були присутні представники однієї з найвідоміших професійних премій The Best Chef».

 

 

Текст Маніфесту складається з 10 пунктів, у ньому також прописані кроки, які «нададуть українській кухні голосу і зроблять Україну та її гастрономію цікавою та цінною для світу».

 

«Ми — покоління українських шефів. І нам є що сказати.Ми проголошуємо Маніфест української кухні для усіх, хто хоче бачити Україну на гастрономічній мапі світу, хто прагне шанувати національні кулінарні традиції та дарувати їм нове життя. Українська кухня унікальна своїми локальними продуктами, яким чорнозем надає особливих властивостей – натуральність, екологічність та якість», - йдеться у Маніфесті.

 

Він підписаний українськими шеф-кухарями, Міністерством культури та інформаційної політики, Міністерством закордонних справ, Міністерством економіки та Державним агентством розвитку туризму.

 

Як повідомляла «УМ», минулоріч МЗС України подало номінаційне досьє "Культура приготування українського борщу" для включення до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.