Росія не піде на повномасштабний наступ проти України – Гармаш

14:44, 30.01.2022
Росія не піде на повномасштабний наступ проти України – Гармаш

Учасник переговорів з урегулювання на Донбасі Сергій Гармаш. (Фото RFE/RL)

Учасник переговорів із врегулювання на Донбасі Сергій Гармаш прогнозує, що Росія не піде на повномасштабний наступ проти України, бо він призведе до «вбивчих» санкцій Заходу, а президент РФ їх побоюється.

 

Як інформує Україна молода, про це Гармаш заявив у інтерв’ю Радіо Свобода.

 

Експерт зауважує, що Кремлю було б вигідно спровокувати хаос у Києві та інших містах перед введенням військ, як було на початку нинішнього року в Казахстані, коли в цю країну на прохання президента Касима-Жомарта Токаєва ввели війська ОДКБ – передусім російські.

 

«У Путіна немає наміру повномасштабного наступу. І для нього найбажаніший варіант – це взагалі Казахстан, коли його самого покличуть окупувати нас. А для цього потрібні внутрішня дестабілізація, внутрішні безлади тут у Києві, в інших регіонах України.

 

І цього Путін може досягти різними способами. Один із яких – це військова поразка України, на що він сподівається, мабуть, на Донбасі (за прикладом поразки ЗСУ в 2014 році в Іловайську і в 2015 році в Дебальцевому). І це ж буде не його, «не російський військовий наступ», а наступ так званих «ЛНР», «ДНР» чи ОРДЛО», – наголосив учасник переговорів з урегулювання на Донбасі.

 

Окрім цього він наголосив і на інших можливих варіантах:

 

«Другий спосіб – якщо Україна погодиться піти на прямий діалог із Донецьком і Луганськом у межах Тристоронньої контактної групи. То я думаю, що більшість регіонів України не сприймуть це. І це також може викликати внутрішню дестабілізацію. І це також Путіна чудово влаштовує».

 

«Третій спосіб – неправдиві повідомлення про замінування, кібератаки, провокування енергетичної кризи. А ми знаємо, що обленерго в Україні – це і російський капітал, на жаль», – додав пан Гармаш.

 

Як раніше інформувала «УМ», заступниця міністра оборони Ганна Маляр спростувала інформацію з інтернету про переміщення Росією запасів крові до українських кордонів.