На лінії зіткнення на Донбасі 14 тисяч сімей отримали право на пільгові тарифи

20:12, 11.01.2022
На лінії зіткнення на Донбасі 14 тисяч сімей отримали право на пільгові тарифи

Життя у прифронтових містах і селах Донбасу важке. (facebook.com/MReintegration)

Понад 14 тисячам сім’ям на лінії зіткнення надано можливість оформити субсидії через вимушене надмірне споживання електроенергії

 

Унаслідок російської збройної агресії, деякі населені пункти, розташовані на лінії зіткнення на підконтрольній  Уряду України  території, залишилися без централізованого теплопостачання та/або газопостачання.

 

Мешканці цих будинків і гуртожитків не мали іншого виходу, як забезпечувати тепло в помешканнях, використовуючи електрообігрівачі, деякі помешкання власники перевели на електричне опалення.

 

Для приготування їжі подекуди довелося забути і про газові плити. Так, альтернативу газу й централізованому теплу вдалося знайти, але виникла інша проблема. Різко зросли обсяги споживання електроенергії, а людям почали приходити платіжки із шаленими сумами за використання електрики. І далеко не всі мали змогу отримувати субсидії-компенсації.

 

Донедавна постанова Кабміну від 01.02.2021 № 64 «Питання надання компенсацій деяким категоріям споживачів електричної енергії» компенсувала оплату електроенергії, спожитої у І кварталі 2021-го через скасування окремих знижених тарифів деяким категоріям споживачів (окрім отримувачів житлової субсидії) зокрема населенню, яке проживає в негазифікованих багатоквартирних будинках і в яких відсутнє або не функціонує система централізованого теплопостачання й станом на 31 грудня 2020 року мало право на знижений тариф (0.90 грн з ПДВ за 1 кВт*год).

 

Тобто, люди, які опалюють помешкання електрикою, могли купувати енергію за пільговою ціною, зокрема і в населених пунктах на лінії зіткнення.

 

Зауважимо, що середнє споживання електроенергії в опалювальний період однієї сім’ї, яка мешкає в таких будинках, з урахуванням використання електроенергії для обігріву квартир, становить від 2 тис. кВт*год до 3,7 тис. кВт*год на місяць.

 

Якщо говорити про фінансовий вираз такого формату генерації тепла, то в опалювальний сезон 2020-2021 років щомісяця на оплату послуг електропостачання згадані мешканці витрачали від 2 тис. до понад 3,3 тис. гривень.

 

Утім, є важливий нюанс – якщо переобладнання квартири (будинку) під такий тип енергоспоживання зафіксовано у відповідному акті, тоді власник може користатися субсидією з оплати електрики. Якщо ж помешкання офіційно не переобладнано у вказаний спосіб, то доступу до субсидій його власник немає.

 

Водночас, постановою Уряду від 11 серпня 2021 р. № 859 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 року № 483 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» такий знижений тариф населенню, яке проживає в приватних і багатоквартирних будинках та гуртожитках, не газифікованих природним газом і в яких відсутнє або не функціонує система централізованого теплопостачання (зокрема, на селі), не передбачений.

 

Що призвело до зростання оплати за використану електроенергію в опалювальний сезон 2021-2022 років від 3360 до 6216 гривень щомісяця. Для кращої наочності скажемо, що залежно від опалювальної площі, це становить 50% від середньої зарплати в регіоні (Донецька область – 14 848 гривень на місяць, Луганська область – 11 811 гривень на місяць).

 

І в такій скрутній життєвій ситуації опинилося майже 14,2 тис. сімей, з яких лише біля 9% мають право на отримання житлової субсидії на оплату електроенергії, використаної для обігріву приміщень. Означена ситуація мала місце у смт. Зайцеве, містах Мар’їнка, Красногорівка, Гірник, Новогродівка на Донеччині й у с. Трьохізбенка на Луганщині.

 

Однозначно, що подібне зростання платежів за використану електрику значно погіршить і без того складне економічне становище тисяч українських громадян, які мешкають на лінії зіткнення, і навіть декого загонить у справжню життєву скруту.

 

До Мінреінтеграції зверталося чимало жителів Донецької області, які просили знайти нормативний вихід у цій ситуації і допомогти впоратися із згаданим енергетичним викликом. Кілька місяців у відомстві тривала робота з пошуку шляхів унормування системи компенсацій споживачам, яких російська агресія змусила боротися за виживання на побутовому рівні. Було би несправедливо, аби вони за цю боротьбу ще й сплачували настільки величезну фінансову ціну.

 

Зрештою, напередодні старту опалювального сезону під патронатом міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук вдалося внести зміни у порядок надання субсидій на комунальні послуги. І мешканці населених пунктів, які знаходяться на лінії зіткнення, котрі вимушено свою побутову сферу організовували за базі споживання електроенергії, отримали право на пільгову її оплату.

 

Ініціатива вже працює, люди почали оформлювати житлові субсидії на спожиту електричну енергію, яка використовується для обігріву. Так крок за кроком держава вертатиме тимчасово окуповані території, віру в перспективу розвитку та відчуття захищеності як від збройної агресії, так і від конкретних економічних проблем і негараздів.

 

Орест ВІЛЬХА