В Афганістані «Талібан» заборонив валюту

12:39, 03.11.2021
В Афганістані «Талібан» заборонив валюту

Таліби радикальні в усьому. (Фото : ВВС)

В Афганістані радикальний ісламістський рух «Талібан» заборонив використання іноземної валюти, що може ще більше підірвати економіку.

 

Як інформує УМ, про це 3 листопада повідомила BBC.

 

«Економічна ситуація та національні інтереси в країні вимагають, щоб усі афганці використовували афганську валюту у своїй торгівлі. Ісламський Емірат доручає всім громадянам, крамарям, торговцям, бізнесменам та широкому загалу відтепер проводити всі операції з афганськими грошима та суворо утримуватися від використання іноземної валюти», — йдеться у заяві офіційного представника «Талібану» Забіхулли Муджахіда, яку він оприлюднив 3 листопада.

 

Зауважимо, що в Афганістані для торгівлі широко використовується долар США, особливо в районах, що межують з іншими країнами. Після того, як таліби захопили контроль над країною у серпні, мільярди доларів зарубіжних активів Афганістану були заморожені Федеральною резервною системою США та центральними банками в Європі. Зараз таліби закликають розблокувати закордонні рахунки Афганістану, оскільки країна стикається із серйозною грошовою кризою. Крім цього, раніше гранти з-за кордону фінансували три чверті державних видатків — зараз це припинили.

 

Минулого місяця Міжнародний валютний фонд попередив, що цього року економіка Афганістану може скоротитися на 30%, що призведе до злиднів мільйонів людей і викличе гуманітарну кризу. Фонд також заявив, що економічні проблеми Афганістану можуть спровокувати кризу з біженцями, яка торкнеться сусідніх країн, Туреччини та Європи.

 

Зазначимо, що Афганістан також страждає від сильної посухи, яка занапастила більшу частину врожаю пшениці і призвела до різкого зростання цін. Світова продовольча програма ООН попередила, що мільйони афганців можуть зіткнутися з голодом через посуху, конфлікт та COVID-19.

 

Як повідомляла УМ, учасники третього засідання московського формату по Афганістану підтримали ідею розморожування фінансових активів країни.