Екскомандир роти «Беркуту» Цикалюк отримав підозру за розгін на Майдані у 2013 році

17:07, 02.11.2021
Екскомандир роти «Беркуту» Цикалюк отримав підозру за розгін на Майдані у 2013 році

Командир київського полку поліції особливого призначення Руслан Цикалюк. (Фото:Фейсбук Адвокатська дорадча група)

Командир київського полку поліції особливого призначення Руслан Цикалюк, в минулому колишній командир автотранспортної роти полку «Беркут», отримав підозру за участь у розгоні демонстрантів 30 листопада 2013 року під час Євромайдану. Того дня від рук міліції постраждали понад 80 людей.

 

Як інформує УМ, про це 2 листопада повідомило Адвокатська дорадча група на своїй сторінці у Фейсбуці.

 

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру Цикалюку у виконанні явно злочинного наказу та перевищенні службових повноважень.

 

Слідчі ДБР просили для Цикалюка цілодобовий домашній арешт, але Печерський районний суд Києва повністю відмовив у задоволенні клопотання.

 

Повний текст ухвали суд оприлюднить 3 листопада.

 

Ще у 2018 році журналісти проаналізували відеозаписи з розгону 30 листопада та встановили особу Цикалюка як безпосереднього учасника побиття людей. Компанія із портретної експертизи також підтверджувала, що на кадрах саме Цикалюк. При цьому мінімум двоє правоохоронців також заявили, що Цимбалюк брав участь у розгоні. Сам Цикалюк заперечував свою участь, але був допитаний прокуратурою як свідок.

 

Варто зауважити, що більшість колишніх беркутівців уникли покарання за участь у придушенні протестів під час Революції Гідності. Багато хто втік до Росії або поїхав на непідконтрольні території Донбасу та Криму.

 

Влітку 2021 року суд виніс перший вирок ексберкутівцям у справах Майдану — двоє колишніх бійців отримали по 3 роки.

 

Наприкінці червня суд у Черкасах засудив до 4 років позбавлення волі командира луганського спецпідрозділу «Беркут», але він залишається на волі.

 

Як повідомляла УМ, Печерський районний суд міста Києва обрав екскомандиру батальйону харківського «Беркуту» Владиславу Лукашу запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту із носінням електронного браслета.