Відеокамери для фіксації порушень карантину з'являться у великих містах України

17:01, 12.10.2021
Відеокамери для фіксації порушень карантину з'являться у великих містах України

Заступник міністра охорони здоров'я Ігор Кузін анонсував ноу-хау від МОЗ.

В Україні в листопаді у двох найбільших містах запрацюють «пілотні» відеокамери для контролю за дотриманням маскового режиму та соціальної дистанції: перші такі камери у рамках пілотного проєкту з'являться у Києві та Харкові або Дніпрі.

 

Як інформує УМ, про це повідомив головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров'я Ігор Кузін.

 

«Завдяки встановленню відеокамер буде відбуватися деперсоналізована оцінка умовного відсотку дотримання протиепідеміологічних норм

 

Тобто в автоматичному режимі зчитується кількість людей, які проходять вздовж камери або зони її дії, і скільки з них у масках, скільки дотримуються дистанції. Зараз вже розроблені повні комплекти документів для проведення біоетичної експертизи та встановлення таких камер.

 

«Пілот»планується зробити в двох великих містах – Київ і в Харкові або Дніпрі. Ми очікуємо, що цей пілот буде запущене не раніше аніж 1 листопада цього року. І перші результати вже зможемо отримати за два тижні», - сказав, зокрема, Кузін.

 

Він також зазначив, що пілотне дослідження ініційоване ВООЗ і підтримане МОЗ.

 

Головний санлікар наголосив, що за умови використання такої системи не будуть ідентифікувати людей, зберігати персональні чи конфіденційні дані, навіть плівку з записом не зберігатимуть.

 

«Ця система і це програмне забезпечення дозволяє нам в автоматичному режимі показувати дотримання чи недотримання, або типу недотримання протиепідеміологічних вимог», – висловився Ігор Кузін.

 

На уточнювальне запитання, яке покарання чекає на порушників, Кузін відповів: "М'яко кажучи, це пілот із відстеження загального відсотку протиепідеміологічних вимог".

 

«Але, водночас, для людей, які порушують протиепідеміологічні вимоги, діє відповідна стаття в адміністративному кодексі Україні і передбачене покарання, зокрема, за відсутність масок у закритому приміщенні», – додав він.

 

Нагадаємо: Головний санлікар Ігор Кузін у вересні анонсував, що на час карантину в торговельних центрах встановлять спеціальні камери, які будуть показувати, чи носять люди маски й чи дотримуються рекомендованої дистанції у 1,5 м у публічних місцях.