Нові правила виїзду з окупованої Луганщини: спроба приховати передислокацію росіян

12:34, 12.10.2021
Нові правила виїзду з окупованої Луганщини: спроба приховати передислокацію росіян

Наразі перейти на контрольовану територію зможуть тільки люди з попередньо сформованих списків та за наявності певних причин. (Фото Дерприкордонслужби України)

Окупаційна адміністрація самопроголошеної «ЛНР» змінила правила пропуску через  КПВВ «Станиця Луганська». З 9 жовтня указом ватажка «ЛНР» Пасічника скасовано норму про те, що мешканці окупованих районів можуть раз на місяць виїжджати на підконтрольну Україні територію.

 

Наразі перейти на контрольовану територію зможуть тільки люди з попередньо сформованих списків та за наявності певних причин. Виїхати з «ЛНР» можна буде лише за списками, які сформує т.зв. «робоча группа», та за наступних підстав: для лікування, для навчання, для догляду за близьким родичем і для поховань.

 

Як уточнила  «міністр охорони здоров’я ЛНР»  Наталія Пащенко, дані заходи будуть діяти як мінімум 10 листопада 2021 року. За її словами, посилення пропуску стосуються й пенсіонерів, які регулярно перетинають КПВВ для отримання українських виплат.

 

Ці заходи окупанти пояснюють необхідністю боротьби з коронавірусом.

 

Утім зазначу, що розгорнутий окупантами комплекс заходів начебто для протидії епідемії коронавірусу, насправді має на меті виявити канали витоку інформації про військово-політичну ситуацію в ОРДЛО на користь України.

 

Варто нагадати, що аналогічний комплекс оперативних заходів був запроваджений окупаційною владою у червні 2020 року. Тоді це співпало по часу із інформацією аналітичного відділу ГІ «Права Справа» про передислокацію окремих підрозділів ЗС РФ з території РФ натериторію окупованих районів Луганської області і підготовки проросійськими бойовиками нових збройних провокацій у Луганській області. Ця інформація  пізніше була підтверджена місією ОБСЄ.

 

Нинішня ситуація небезпечна ще і тому, що проходять батальйонно-тактичні навчання бойовиків на території всіх без винятку полігонів, а саме: «лутугинських таборів» (біля селищ Мирне, Круглик і Шимшинівка) та с. Бугаївка.

 

За інформацією спостерігачів місії ОБСЄ, на полігоні, розташованому поблизу населеного пункту Бугаївка, за даними повітряного спостереження виявлено: танки невстановленого типу - 26 од.; бойові броньовані машини - 71 од.; самохідні гаубиці невстановленого типу - 17 од.; буксирувані гаубиці невстановленого типу - 11 од. На полігоні поблизу населеного пункту Круглик (31 км на північний захід Луганська) виявлено: танки не встановленого типу - 55 од.

 

На полігоні поблизу населеного пункту Мирне (28 км на північний захід Луганська) виявлено: самохідні гаубиці невстановленого типу - 10 од.; буксирувані гаубиці невстановленого типу - 16 од.; бойові броньовані машини - 79 од.

 

Крім того, на щастинському та первомайсько-стаханівському напрямку  була зафіксована передислокація живої сили, важкої бронетехніки і ствольної артилерії.

 

Звертаю увагу, що проведення цих батальйонно-тактичних навчань було «прикрите» інформаційними вкиданнями ватажка «ЛНР» Леоніда Пасічника про перенесення проведення військових зборів резервістів. Згідно з «указом» Пасічника, «навчальні військові збори перебуваючих у запасі» відбудуться з 11 по 15 жовтня. Раніше були оголошені терміни зборів в період з 4 по 8 жовтня 2021 року.

 

Показово, що саме з 10 жовтня, тобто, напередодні проведення військових зборів, встипули в силу нові правила пропуску через  КПВВ «Станиця Луганська».

 

За інформацією речниці Луганського прикордонного загону Тетяни Летошко, станом на 10:00  11 жовтня на КПВВ «Станиця Луганська» до  окупованої території було пропущено 298 людей. Однак до КПВВ з боку окупованої території не прослідувала жодна особа.

 

Російськими спеціальними службами і їхніми місцевими посіпаками задіяно комплекс оперативних заходів з метою унеможливлення витоку інформації про передислокацію підрозділів ЗС Росії безпосередньо до лінії розмежування. Це головна причина зміни правил пропуску через  КПВВ «Станиця Луганська».