Путін закликав Меркель «натиснути» на Зеленського

08:29, 21.08.2021
Путін закликав Меркель «натиснути» на Зеленського

Ангела Меркель і Володимир Путін під час зустрічі у Москві 20 серпня. (Фото Кремля)

Президент РФ Володимир Путін вважає, що прийняття Україною закону про перехідний період на Донбасі де-факто означатиме фактичний вихід офіційного Києва в односторонньому порядку з Мінських угод.

 

Саме через це він попросив канцлерку ФРН Ангелу Меркель «вплинути» на українське керівництво під час її візиту до України 22 серпня.

 

Як інформує УМ, про це Путін заявив під час своєї зустрічі з Меркель напередодні, 20 серпня.

 

«Досить подивитися на те, що говорять перші особи держави. А їхні слова свідчать про те, що вони не збираються виконувати мінські угоди», - заявив Путін.

 

Крім того, російський президент висловив невдоволення чинним українським мовним законодавством.

 

Канцлер, зі свого боку, вказала на застій в роботі нормандського формату і висловила жаль у зв'язку з тим, що на Донбасі тривають бойові дії.

 

"Нормандський формат - єдиний політичний формат, який є у нас в наявності для обговорення спірних тем. На цей момент тут у нас є деяка стагнація. На жаль, українські солдати гинуть на лінії зіткнення. І я вважаю, що необхідно дати більше життя цьому формату", - зазначила Меркель.

 

Канцлерка додала, що чітко висловила російському президенту свою готовність у наступні тижні досягти "подальшого прогресу" у переговорах заради інтересів жителів України.

 

Пані Меркель також заявила після зустрічі з президентом РФ, що до останнього дня на посаді буде відстоювати територіальну цілісність України.

 

"Наша позиція полягає у тому, що анексія Криму є порушенням територіальної цілісності України, ми будемо дотримуватись цієї позиції, само собою зрозуміло", - сказала канцлерка Німеччини під час спільної пресконференції з Путіним.

 

Меркель додала, що чітко висловила російському президенту свою готовність у наступні тижні досягти "подальшого прогресу" у переговорах заради інтересів жителів України.

 

Нагадаємо, законопроект "Про засади державної політики перехідного періоду" розробляється з осені 2020 року. Його основне завдання - вироблення і визначення механізмів безпечної реінтеграції ОРДЛО і Криму.

 

Проект передбачає закріплення  на законодавчому рівні статусу Росії як держави-агресора і держави-окупанта, а також визначає алгоритми дій держави щодо реінтеграції тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим і Севастополя.

 

У червні документ направили у Венеціанську комісію для отримання експертного висновку. На початку серпня законопроект затвердив Кабмін, а 9 серпня прем'єр-міністр Денис Шмигаль вніс його до Верховної Ради.

 

Як повідомляла "УМ", напередодні Путін поскаржився президенту Франції Макрону на "деструктивні дії Києва".