В Україні з 1 липня відкривається ринок землі

14:15, 30.06.2021
В Україні з 1 липня відкривається  ринок землі

Золоті гектари української землі

Податки і збори на покупку землі складуть 6,5%.

 

Ринок землі сільгосппризначення відкривається з 1 липня.

 

Відповідно, сторонам угоди по купівліземельної ділянки необхідно буде оплатити 5% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору від зазначеної в договорі купівлі-продажу вартості ділянки.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в повідомленні Міністерства юстиції на сторінці в Facebook.

 

«Після зняття так званого мораторію на відчуження ділянок сільськогосподарського призначення при посвідченні договору про відчуження такої земельної ділянки необхідно буде оплатити: податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу; військовий збір в розмірі 1,5%, причому ще до моменту нотаріального посвідчення договору відчуження земельної ділянки «, - сказано в повідомленні.

 

Базовою розрахунковою величиною для оподаткування буде зазначена в договорі купівлі-продажу ціна, яка не може бути нижче оціночної вартості землі, розрахованої уповноваженим органом.

 

Законодавчий алгоритм оподаткування земельних операцій передбачає і низку  пільг.

 

Так, від оподаткування звільняються власники земельних ділянок сільськогосподарського призначення та земельних паїв, які були отримані в порядку безоплатної передачі.

 

Пільгами при певних умовах і тільки раз на рік можуть скористатися також особи, які отримали такі ділянки в процесі приватизації.

 

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський підписав закон щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них через електронні аукціони.