Журналіста Владислава Єсипенка у Криму окупанти катували струмом

12:56, 24.03.2021
Журналіста Владислава Єсипенка у Криму окупанти катували струмом

Інформацію про тортури Єсипенка одержали від джерела, який з ним розмовляв.

Заарештованого в Криму позаштатного співробітника Радіо Свобода Владислава Єсипенка співробітники ФСБ Росії два дні катували струмом, аби отримати зізнання

 

Як інформує УМ, про це повідомив у фейсбуці журналіст, головний редактор видання «Ґрати» Антон Наумлюк.

 

«Надягали на голову щось, підключали струм і поступово збільшували, коли він звикав. Таким чином у нього отримали перші свідчення, які потім ще й записали в інтерв’ю на «Крим 24», — написав Наумлюк.

 

За словами журналіста, інформацію про тортури Єсипенка одержали від джерела, який з ним розмовляв.

 

«Після публікації цих свідчень Єсипенко відмовився свідчити далі, посилаючись на 51-шу статтю Конституції Р Ф. Вона дозволяє не свідчити проти себе і близьких. За словами затриманого, зараз на нього чинять тільки психологічний тиск», — повідомили «Ґрати».

 

Підтвердження цієї інформації з інших джерел наразі немає.

 

23 березня Владислава Єсипенка не доставили на засідання в підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму, де розглядалася скарга на його арешт. 

 

 

Як повідомляла УМ, 10 березня в окупованому Криму співробітники ФСБ РФ затримали мешканку Алушти Єлизавету Павленко і уродженця Кривого Рогу Владислава Єсипенка, які напередодні брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка. Згодом жінку відпустили, а Єсипенка відвезли в невідомому напрямку. 12 березня стало відомо, що «суд» у Сімферополі ухвалив рішення взяти журналіста під варту на 2 місяці, до 11 травня.

 

Українцю інкримінували ч.1. ст. 223-1 КК РФ (незаконне виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї), а також незаконне виготовлення боєприпасів.

 

Нагадаємо, 15 березня дружина Єсипенка Катерина повідомила, що незалежний адвокат Еміль Курбедінов не зміг потрапити до її чоловіка. За її словами, слідчий заявив, що Владислав нібито підписав відмову від його послуг. Аналогічна ситуація була після того, як потрапити до Єсипенка намагався адвокат Олексій Ладин.